Uredništvo | 15. 12. 2023, 22:58

Hekerji napadli priljubljeno aplikacijo za plačevanje: čeprav so pridobili nekatere podatke o strankah, v podjetju mirijo

Profimedia

Odgovorni so zagotovili, da so sprejeli hitre ukrepe za zaustavitev kibernetskega napada. 

V nedeljo so neznanci vdrli v aplikacijo za plačevanje parkirnine EasyPark. Storilci so po navedbah podjetja med kibernetkim napadom vdrli v neobčutljive podatke o strankah. pri EasyParku so dogodek obžalovali in že vstopili v stik z vsemi uporabniki, ki so bili v napadu oškodovani.

Profimedia

Sprejeli hitre ukrepe za zaustavitev napada

"10. decembra 2023 smo odkrili, da smo bili žrtev kibernetskega napada. Posledica napada je bil vdor v neobčutljive podatke o strankah. Zelo nam je mar za naše stranke, zato želimo zagotoviti, da ste o tem incidentu v celoti obveščeni," so v podjetju zapisali na svoji spletni strani in pojasnili, kako so se na kibenetski napad odzvali.

Kot so zapisali, so sprejeli hitre ukrepe za zaustavitev kibernetskega napada in poskrbeli, da so njihove storitve še naprej delovale kot običajno. O napadu so obvestili ustrezne organe. Njihova varnostna ekipa, vključno z zunanjimi varnostnimi strokovnjaki, pa si prizadeva zagotoviti učinkovite ukrepe za varnost in zasebnost.

V nadaljevanju so navedli, kaj se je pravzaprav zgodilo. Po njihovih besedah je nekatere uporabnike prizadela kršitev varnosti podatkov. Nekateri kontaktni podatki uporabnikov, ki jih je kibernetski napad prizadel, so bili namreč zaradi napada dostopni. "Na primer ime, telefonska številka, fizični naslov in/ali e-poštni naslov."

Profimedia

V podjetju mirijo uporabnike

Omogočen je bil tudi dostop do delnih podatkov debitnih in kreditnih kartic, ki se prikažejo med plačevanjem parkrnine. A pri EasyParku mirijo, da nekdo ne more opraviti plačila z uporabo teh nepopolnih podatkov. "Za izvedbo plačil ni mogoče uporabiti nobene kombinacije teh ukradenih podatkov," so zpisali.

Uporabnike so ob tem opozorili: "Kot vedno morate biti pozorni na poskuse ribarjenja, ki so žal pogosti."

Ob koncu zapisa so dogodek obžalovali. "V skupini EasyPark resno jemljemo zaščito vaše zasebnosti in si prizadevamo, da bi vam zagotovili najboljšo možno izkušnjo. Izkušnja s kršitvijo varnosti podatkov seveda povzroča zaskrbljenost pri vseh nas," so zapisali in zaključili, da jim je zelo žal, da se je to zgodilo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol