Janja Zalar | 2. 9. 2022, 18:00

EKSKLUZIVNO: Urška Klakočar Zupančič si je vzela čas za kavo in nam zaupala, kaj meni o odstopu Marte Kos

Danijel Čančarević/Bobo/fotomontaža
EKSKLUZIVNO: Urška Klakočar Zupančič si je vzela čas za kavo in nam zaupala, kaj meni o odstopu Marte Kos (foto: Danijel Čančarević/Bobo/fotomontaža)

Marta Kos je bila v očeh Roberta Goloba vsaj do nedavnega zapisana zelo visoko, saj je dejal, da bi bila najboljša predsednica. Mi smo se o njenem odstopu na štiri oči pogovorili s predsednico državnega zbora.

Po koncu parlamentarnih počitnic so se v državni zbor vrnili poslanci, z njimi pa tudi predsednica Urška Klakočar Zupančič. Proste dni je izkoristila za druženje s sinovoma, sproščanje in pisanje nove knjige. September ji je prinesel natrpan urnik, poln sestankov, srečanj in sej državnega zbora.


A preden se zakoplje v delo, si je vzela čas za nas. V pogovoru za Metropolitan se je prvič javno odzvala na potezo strankarske kolegice, ki je močno odmevala na političnem parketu

V sproščenem pogovoru ob kavi v njeni pisarni v parlamentu ...

... ki odpira lep razgled na Trg republike, nam je razkrila, da jo je odločitev Marte Kos, da se umakne iz predsedniške bitke, presenetila.

"Njena odločitev je bila hitra in moram priznati, presenetila me je."

Danijel Čančarević

O vzrokih za njeno odločitev Klakočar Zupančičeva ne želi ugibati. "Osebni razlogi so osebni razlogi in to je treba spoštovati," je dejala. Kot je poudarila, ji želi "vse dobro in najboljše na poteh, na katere se bo še podajala".

Marta Kos sicer ostaja podpredsednica Gibanja Svoboda, zato je Klakočar Zupančičeva prepričana, da bosta še naprej dobro sodelovali

"Verjamem, da bo še naprej delala po svojih najboljših močeh tudi kot podpredsednica stranke, kot moja kolegica - tako v korist stranke kot tudi države," je Klakočar Zupančičeva dodala v sproščenem pogovoru, v katerem je izrazila prepričanje, da se njuno sodelovanje še dolgo časa ne bo končalo.

Kljub temu, da se je njena strankarska kandidatka pred dnevi umaknila iz predsedniške bitke, predsednica državnega zbora pravi, da že ima izbranega kandidata oz. kandidatko, ki bo 23. oktobra na predsedniških volitvah dobil njen glas.

"To pa vem, pa (še) ne povem," se je nasmehnila.

Diplomatka Kosova je svojo kandidaturo uradno napovedala konec junija, ko je dejala, da bo v primeru izvolitve odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda.

Zakaj si je premislila?

Bila je edina, ki se je na volitve želela podati kot strankarska kandidatka, a si je le nekaj dni za tem, ko so njeni protikandidati začeli zbirati podpise, premislila. Javnomnenjske ankete so jo sicer uvrščale na tretjo mesto, medtem ko se na prvih dveh izmenjujeta Nataša Pirc Musar in Anže Logar

N1/Denis Sadiković

Kot razlog za odstop od kandidature je Kosova v sporočilu za javnost navedla "spremenjene okoliščine iz osebnih razlogov". Premier in predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je dejal, da njeno odločitev sprejema z obžalovanjem, a jo spoštuje, "ker ima vsak posameznik pravico do odločitve".

Ob najavi njene kandidature je sicer dejal, da si v Gibanju Svoboda želijo predsednika države, ki bo znal biti tudi moralni kompas, da bo znal povedati, kaj je prav ali ne, in to ne glede na aktualno oblast.

"Ko smo razmišljali, kateri predsednik bi vse te želje izpolnil, smo ugotovili, da bi bila odlična kandidatka oziroma predsednica, to je Marta Kos," je dejal. 

Po njegovih besedah je šlo pri odstopu od kandidature za osebno odločitev Kosove in ne za njegovo zahtevo po njenem umiku. Kosova ga je sicer že dan pred uradnim odstopom obvestila, da razmišlja o tej potezi, na vprašanje, ali jo je sam poskusil prepričati v nasprotno, pa je Golob odgovoril, da "osebnih razlogov ne bo komentiral".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.