R.S. | 26. 7. 2022, 16:25 | Vir: STA

Električni skiroji ovirajo Ljubljančane, Zoran Janković napovedal morebitne ukrepe

Profimedia

V središču mesta prometne predpise kršijo predvsem dostavljavci hrane, mestna občina pa bo morala ukrepati, če se situacija ne izboljša. 

Od prejšnjega tedna si je v Ljubljani mogoče izposoditi električne skiroje podjetja Bolt.

Ti pa so med drugim parkirani tudi na pločnikih, zelenicah, kolesarskih stezah, zato ovirajo invalide, pešce in kolesarje.

Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da se bo jeseni pogovoril s podjetjem, če se bo to še dogajalo.

Profimedia

Na izposojo je v Ljubljani 300 električnih skirojev, ki jih je po opravljeni vožnji mogoče parkirati na nekaj deset vnaprej določenih mestih. A zeleni skiroji ležijo tudi po zelenicah in pločnikih.

Janković je novinarski konferenci dejal, da Mol s podjetjem Bolt ni sklepala nobenih dogovorov. Kot ključen problem pa je ocenil, da lahko skiro vsak pusti kjerkoli.

Profimedia

Če bodo električni skiroji še naprej ovirali pešce, invalide in druge udeležence v prometu, se bodo na občini jeseni pogovorili z Boltom, je dejal Janković. Direktorju podjetja Bolt Ivanu Begoviću zato sporoča, da sistem izposoje električnih koles lahko deluje v Ljubljani, vendar mora podjetje poskrbeti, da se bodo spoštovala pravila.

Predpise kršijo predvsem dostavljalci hrane

Janković je dejal, da je sicer treba počakati, da mine otvoritvena evforija, jeseni pa bodo videli, kaj bo pomenila vrnitev šolarjev in študentov v mesto. Ob tem je izpostavil tudi omejitev hitrosti v središču mesta, kjer imajo v peš coni že zdaj težave. Na Molu zato preverjajo, ali zakonodaja omogoča, da v peš coni prepovejo vse motorje, če to ne bo mogoče, bodo to predlagali ministrstvu za infrastrukturo.

V središču mesta prometne predpise kršijo predvsem dostavljavci hrane, zato je Mol v zaključnih pogovorih s podjetjema Glovo in Wolt, pravi Janković.

Mol predlaga, da bi imel vsak voznik na torbi označbo s številko, da bi lahko ljudje prijavili neprimerno vožnjo. Če bi voznik večkrat kršil pravila, ne bi smel več voziti po središču mestu, je dodal Janković.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.