25. 1. 2023, 21:23 | Vir: STA

Epidemija duševnih motenj pri otrocih in mladostnikih ne pojenja

Profimedia

Zaradi velikega porasta napotitev so v mariborski bolnišnici bili primorani priskrbeti ustreznejše prostore za psihiatrijo.

Ob predstavitvi novih prostorov za ambulantno obravnavo v enoti za otroško in mladostniško psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so pristojni opozorili na velik porast napotitev k njim, ki se je začel že v času epidemije covida-19. 

"Na višku epidemije covida-19 se nismo soočali samo s covidno epidemijo, ampak tudi z epidemijo duševnih motenj otrok in mladostnikov, ki smo ji nekako še danes priča," je dejala vodja enote za otroško in mladostniško psihiatrijo klinike za pediatrijo v UKC Maribor Hojka Gregorič Kumperščak.

  • Že jeseni 2020 so opazovali strm porast ne le duševnih motenj, temveč tudi duševnih stisk in težav otrok in mladostnikov, ki so bile usmerjene predvsem na oddelke otroške in mladostniške psihiatrije.
  • Marca 2021 smo bili v Sloveniji in drugod po njenih podatkih priča 40-odstotnemu povečanju napotitev v bolnišnice za otroke in mladostnike. Ob tem so bile težave pri namestitvah, žal se je zgodilo tudi to, da se je zmanjšala povprečna ležalna doba, saj so jo bili primorani skrajšati na pet dni, je povedala predstojnica.
  • Spomladi 2021 so zabeležili kar do 360-odstotno povečanje urgentnih napotitev v njihove ambulante, ki so takrat delo opravljale v štirih prirejenih ambulantah, zato so ves čas iskali dodatne prostore.
  • V dveh letih se pritisk na ambulante in bolnišnično namestitev ni zmanjšal. "Nasprotno, na urgentne preglede so napoteni otroci in mladostniki, ki imajo stiske in težave, ki bi lahko bili pravzaprav obravnavani tudi drugje," je dejala Gregorič Kumperščak.

Po njenih besedah trenutno v ambulantnih prostorih obravnavajo samo otroke in mladostnike, ki so tja napoteni pod urgentno. Ob tem je opozorila na posledice spleta in dejala, da se soočajo s popolnoma novimi dejavniki tveganja.

Novi prostori za otroško psihiatrijo

Ideja o montažnem objektu se je porodila spomladi leta 2021, ko je v Sloveniji in širše prišlo do kolapsa mladostniške psihiatrije, je povedala.

Ustreznejše prostore za ambulantno delo so zagotovili v montažnem objektu ob stavbi klinike za pediatrijo. Gre za sodobno opremljene kontejnerje, sestavljive v celoto z možnostjo ogrevanja, hlajenja, napeljave vode, elektrike in vseh preostalih potrebnih priključkov.

Novi prostori zajemajo približno 200 kvadratnih metrov in so namenjeni štirim pedopsihiatričnim ambulantam in trem psihološkim ambulantam, vključno s čakalnico in sestrsko sobo.

S tem so lahko po besedah predstojnice dvignili raven obravnave bolnikov, ne morejo pa povečati števila obravnav, saj so že doslej delali v največjem možnem obsegu.

So ti prostori dovolj?

Po besedah strokovne direktorice UKC Maribor Nataše Marčun Varda ostaja težava hospitalni del. Trenutno imajo za hospitalno obravnavo bolnikov le deset postelj, potrebovali bi jih vsaj 15, glede na porast števila primerov pa verjetno še več. V prihodnje bi radi celotno pedopsihiatrično obravnavo združili na enem mestu, a za to potrebujejo nov objekt.

Obseg ambulantnih prostorov pa po njenih besedah zadošča za kader, ki ga imajo. Kadrovsko so se namreč precej okrepili, imajo štiri pedopsihiatre, še vedno pa manjkata eden ali dva.

"Pedopsihiatrija v zadnjem času doživlja precej velik razmah, kar je pravzaprav neugodno za družbo, da je toliko otrok bolnih na ta način, da potrebujejo pedopsihiatrično oskrbo," je dejal tudi predstojnik klinike za pediatrijo Jernej Dolinšek, ki se prav tako boji, da prostori, ki so jih zdaj pridobili, čez nekaj let ne bodo več zadoščali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.