R.S. | 26. 7. 2022, 07:00

Oče je otroka pripeljal v mariborsko bolnišnico, odšel je šokiran ...

Bobo

"Vsa čast staršem, ki morajo bivati z otrokom v tem svinjaku iz leta 1981," je zapisal eden od obiskovalcev bolnišnice. 

V slovenskih bolnišnicah je ogromno medicinske opreme dotrajane. Stanje že meji na katastrofo. Bolnišnice se srečujejo s prostorsko stisko v stavbah, ki potrebujejo temeljito prenovo. Denarja za vzdrževanje in nakupe je vse manj, donacij prav tako. 

Bolnišnice upravljajo z medicinsko opremo v skladu s predpisi, ki veljajo za javne zdravstvene zavode in posredne proračunske uporabnike. 

Oprema iz 20. stoletja

Razmere so slabe tako v Ljubljani kot tudi v drugih bolnišnicah. Da je stanje zaskrbljujoče, dokazujejo fotografije iz mariborske bolnišnice, natančno iz "izolacijske" sobe, kjer so nastanjeni hospitalizirani otroci. 

Obiskovalec mariborske bolnišnice je bil nad stanjem naravnost zgrožen. "Nisem človek, ki bi kompliciral ali bi bil navajen luksuza, saj v primerih, ko so otroci bolni, je tista tehtnica iz leta 1981 totalno nepomembna," je začel svoj zapis. Vseeno pa se mu zdi, da bi bolnišnice morale poskrbeti za boljšo opremo, sploh za otroke. 

"Hospitalizirani otroci, kjer se začne življenje, bivajo v takšnih prostorih. Vsa čast staršem, ki morajo bivati z otrokom v tem svinjaku iz leta 1981," je napisal na družbenih omrežjih.  

Zakaj je na otroškem oddelku tako stara oprema in zakaj bolnišnice ne morejo zagotoviti boljše opreme? Za odgovore smo se obrnili na UKC Maribor, njihov odziv pa še čakamo. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ