26. 2. 2023, 18:00 | Vir: STA

So se zaradi epidemije manj družili v zahodni ali vzhodni Sloveniji? Imamo odgovor

Profimedia

Še decembra lani je zaradi priporočil v zvezi s covidom-19 druženje v živo omejevala nekaj več kot polovica prebivalcev države oziroma 54 odstotkov.

Med moškimi se jih je v živo decembra družilo manj, kot bi se sicer, 49 odstotkov, leto pred tem je bil ta delež večji za 16 odstotnih točk. Med ženskami se jih je zaradi covida-19 manj družilo 58 odstotkov, leto pred tem denimo 65 odstotkov. Nekoliko bolj so se druženju v živo izogibali v zahodni Sloveniji (59 odstotkov), v vzhodni Sloveniji je bil ta delež 49-odstoten, pravijo na statističnem uradu.

Kaj pa delo na domu?

Decembra lani je vse dni v tednu na lokaciji delodajalca delalo že 81 odstotkov zaposlenih, najmanj en dan v tednu pa je na daljavo delalo le še 12 odstotkov delavcev. Dva odstotka zaposlenih sta delo opravljala od doma vse dni v tednu, potem ko je bilo takih delavcev novembra odstotek, decembra 2021 pa šest odstotkov.

Najmanj en dan v tednu je od doma v zadnjem mesecu lani delalo 12 odstotkov zaposlenih, s čimer se delež v mesečni primerjavi ni spremenil. Najmanj en dan v tednu je sicer od doma delalo 26 odstotkov zaposlenih s terciarno izobrazbo, medtem ko je bilo med zaposlenimi z nižjo izobrazbo takih pet odstotkov.

Dela od doma je vse manj.

Dela od doma je vse manj.

Profimedia

Razlike po dejavnostih

V storitvenih dejavnostih je na ta način delalo 17 odstotkov zaposlenih, v proizvodnih dejavnostih pa 12 odstotnih točk manj, torej pet odstotkov.

Regionalna primerjava medtem kaže, da se je delež tistih, ki so delali od doma najmanj en dan v tednu, med zaposlenimi iz vzhodne Slovenije na letni ravni zmanjšal za pet odstotnih točk na 10 odstotkov, med zaposlenimi iz zahodne Slovenije pa za sedem odstotnih točk na 14 odstotkov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol