Marijana Podhraški | 24. 2. 2023, 20:00

Je 8-urni delovnik stvar preteklosti: predstavljamo podjetje, kjer že lahko delajo krajši čas

Profimedia

Slovenija ima, podobno kot večina držav, še vedno 40-urni delovni teden. Pa je produktivnost zaposlenih res največja, če delamo 8 ur na dan? Nekatera podjetja se že zavedajo, da na uspešnost vplivata spočitost in zadovoljstvo zaposlenih. V enem si želijo, da bi se delavci v službi počutili čim bolj domače, predstavili so nam svoj način dela in razmišljanja.

Kmalu krajši delovni čas vsaj za nekatere zaposlene ne bo več le utopija, saj ministrstvo za delo že marca načrtuje dva posega v zakon o delovnih razmerjih. Prvi paket sprememb naj bi vključeval tudi možnost 30-urnega polnega delovnika, s čimer bi država podjetjem zakonsko omogočila, da bi svojim zaposlenim skrajšala delovnik. Kljub manjšemu številu oddelanih ur bi se zaposlenim prav tako priznavala polna delovna in pokojninska doba. Podjetja v krajši delovnik ne bi bila prisiljena, kar pomeni, da bi se delodajalci sami odločali, ali jim tak način organizacije dela bolj ustreza.

Človeku bolj prijazna podjetja

Nobena skrivnost ni, da se nekateri slovenski delodajalci že poslužujejo krajšega delovnika. Tega sicer ne obešajo na veliki zvon, pa vendar njihovi zaposleni že delajo manj kot 8 ur, ponekod so deležni tudi številnih dodatnih delovnih ugodnosti, ki jim omogočajo prijetnejše in "bolj spočito" delo. V tem pogledu je najpogosteje omenjeno mariborsko podjetje Mikro+Polo, ki je največji slovenski dobavitelj laboratorijske opreme in proizvajalec laboratorijskega pohištva. 

Čeprav nekatera podjetja pri nas 30- ali 32-urni delovnik že omogočajo, ta zakonsko še ni urejen, za kar si trenutno prizadeva novi minister za delo Luka Mesec.

Čeprav nekatera podjetja pri nas 30- ali 32-urni delovnik že omogočajo, ta zakonsko še ni urejen, za kar si trenutno prizadeva novi minister za delo Luka Mesec.

Borut Živulovič/Bobo

Podjetje izstopa v še nekaterih svojih posebnostih, lani so zato prejeli priznanje Vključi.Vse 2022, ki ga podeljuje sekcija menedžerk Združenja Manager. V utemeljitvi so zapisali, da si ga je podjetje zaslužilo "s svojo uravnoteženo vodstveno strukturo, okoljem, v katerem raznolikost spodbujajo in jo tudi živijo, ter enakovrednim vključevanjem vseh 150 zaposlenih".

Krajši delovni čas že imajo

Podjetje Mikro+Polo je šlo že pred leti v korak in predvsem v duh s časom ter si je za cilj zastavilo, da bi se njihovi zaposleni na delu počutili vključeni in pomembni. Direktor Marko Podgornik Verdev svoje razmišljanje o pomenu zaposlenih za podjetja ter ustvarjanju čim bolj prijaznega delovnega okolja za njih pogosto izraža na družbenih medijih, zaradi česar je pri določenem delu slovenskem javnosti že zelo znan in cenjen. Verjame, da človek ne bi smel hoditi na delo, da bi trpel, temveč, da bi se tam dobro počutil. To želi v podjetju, ki ga vodi, omogočiti, kljub temu ali pa ravno zaradi tega, podjetje vsako leto dosega boljše poslovne rezultate.

In kaj delajo drugače? Mirjana Mladič, ki v njihovi ekipi skrbi za razvoj in zadovoljstvo zaposlenih, nam je povedala, da so pri njih že lani skrajšali delovni čas na 37 ur na teden. Od ponedeljka do četrtka njihovi zaposleni delajo osem ur, z vmesnim 45-minutnim odmorom za brezplačen zajtrk in malico, v petek pa 6,5 ure. "Delo je kljub temu opravljeno in naročila oddana v rokih," pravi Mladičeva.

Pravica do neomejenega dopusta

Poleg tega imajo njihovi zaposleni že vrsto let neomejen plačan dopust. "Zadeva deluje po principu nadomeščanj, to pomeni, da ima vsak zaposleni svoj delovni par," razloži.

"Ta dva sodelavca se med seboj usklajujeta, v času, ko je eden od njiju odsoten, drugi postori njegove ali njene nujne stvari oziroma tisto, kar ne more počakati."

Da lahko sistem deluje, je pomembno, da nista istočasno na dopustu več kot en dan, doda Mladičeva.

Dvojica se med seboj nadomešča in dogovarja o odsotnostih.

Dvojica se med seboj nadomešča in dogovarja o odsotnostih.

Profimedia

V podjetju je zaposlenim na voljo še t. i. nenačrtovani dopust, ki prav tako poteka v dogovoru z delovnim parom, formalno ga potrdi vodja dela. Kakšne so prednosti takšnega sistema dopustov? Mladičeva odgovarja, da je ena od velikih prednosti ta, da ne prihaja do "rukerjev" (pretresov, op. a.) konec junija, ko je denimo treba porabiti lanski dopust, enako velja tudi za obdobje ob koncu leta. "Tudi težav s starševskimi odsotnostmi ni, saj je vse zajeto v obstoječem načinu dopustov, ki velja pri nas," pojasni.

"Odločba je prej določala, da moraš porabiti ves dopust, zdaj pa ga porabiš, kolikor ga potrebuješ."

Kako še skrbijo za zadovoljstvo zaposlenih?

Zaposleni, ki so športno aktivni, si lahko pri njih vzamejo dodatni dve uri med službo za svojo športno aktivnost. Za vse razgibavanja željne podjetje pred službo ali po njej organizira tudi fitnes in salso, s kasnejšimi prihodi in zgodnejšimi odhodi z dela. Zaposlenim z domačimi ljubljenčki teh ni treba puščati samih doma, vedno se v službi najde prostor tudi za njih.

Za starejše od 55 let so uvedli možnost manjšega urnega obsega dela za 20 odstotkov oziroma lahko delajo štiri dni v tednu ali petkrat po šest ur, kar jim ne podaljšuje delovne dobe. "Sicer te možnosti za zdaj še nihče od zaposlenih ni izkoristil, a možnost je," pove.

Prenos odgovornosti na zaposlene

Mladičeva kot pogoj, da sistem deluje, izpostavi naslednje: "Če je zavest in odgovornost zaposlenih na visoki ravni, gre vse tekoče. Pri naših zaposlenih prevladuje mislenost, da se gre na dopust, če je delo opravljeno."  Ob tem navede, da podjetje organizira različne aktivnosti zunaj službe, tudi potovanja, in to ne le po Sloveniji.

Tu so še različne delavnice, na katerih si lahko zaposleni pridobijo nova znanja in veščine, pa druženja in zabave, seveda le za tiste, ki imajo čas in se želijo tovrstnih dogodkov udeleževati. Zelo velik poudarek dajejo na posameznikovo izjemnost in enakopravnost v vseh različnostih, kar je tudi v samem jedru razmišljanja tega poslovno zelo uspešnega mariborskega podjetja.

Prisluhnite govoru direktorja podjetja Mikro+Polo Marka Podgornika Verdeva ob prejemu priznanja Vključi.Vse 2022.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec