R.S. | 21. 7. 2022, 20:21 | Vir: STA

Evakuirani prebivalci so na poti domov, gasilci se še vedno borijo z ognjenimi zublji

Facebook/Slovenska filantropija

Gasilci imajo izdatno pomoč iz zraka. Pozno popoldan se jim je znova pridružilo letalo za gašenje kanader, prav tako pa tudi slovaški helikopter. 

Prebivalci Vojščice, Temnice in Novela na Krasu, ki so jih evakuirali dopoldne, se vračajo domov.

Sicer pa se gasilci še vedno borijo s tremi večjimi požarišči pri Novi vasi, Vojščici in med Cerjem in Trsteljem.

Bobo

Imajo izdatno pomoč iz zraka. Pozno popoldan se jim je znova pridružilo letalo za gašenje kanader, prav tako pa tudi slovaški helikopter. Glavna naloga vseh sil je zadržati požarno linijo pred cesto Temnica - Renče, so zapisali v regijskem štabu Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Pomaga tudi 9 Hrvatov

Po njihovih navedbah je na terenu več kot 1000 slovenskih gasilcev, na pomoč pa jim je prišlo tudi devet hrvaških.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana gasilci skušajo preprečiti, da bi se požar razširil do Trstelja. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja več nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega.

Bobo

Minister za obrambo Marjan Šarec pa je povedal, da je gašenje iz zraka zaradi slabe vidljivosti izjemno zahtevno, prav tako zračnim plovilom grozi nevarnost trka. Na prizorišču sta zato tudi usmerjevalca helikopterjev in letal.

Slovenska vojska (SV) pomaga pri gašenju požara že šesti dan. Letalska enota 15. polka vojaškega letalstva je s helikopterji in letalom v petih dneh odvrgla skupaj približno 900.000 litrov vode, pri tem pa so leteli 93 ur, so objavili na spletni strani SV.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.