R.S. | 21. 7. 2022, 19:24

Požrtvovalnost se ne (s)plača: poklicni gasilci zaslužijo le par evrov več od minimalne plače

Profimedia

Čeprav pri svojem delu tvegajo svoje življenje in rešujejo posameznike v nevarnosti, pa se pomembnost poklica ne odraža na njihovi plači ...

Po številu gasilcev na število prebivalcev je Slovenija vodilna v svetu.

Slovenija ima 1400 gasilskih društev, ki združujejo 160.000 prostovoljnih gasilcev in gasilk, od tega kar 50.000 operativcev. Poklicnih gasilcev pa je le 1000, poklicne gasilske brigade pa so organizirane v le 13 slovenskih občinah, poročajo Primorske novice. 

Poklicni gasilci so razporejeni v 24. plačni razred, kar pomeni, da je njihova osnovna plača le 11 evrov nad minimalno.

Profimedia

Za organizacijo požarne varnosti so zadolžene občine in večina županov se s stroškovnega vidika odloči, da bo zaupala prostovoljnim gasilskim enotam, poročajo Primorske novice.

Visoko število prostovoljnih gasilcev

Kot ocenjuje David Švarc iz sindikata gasilcev, je visoko število prostovoljnih gasilcev pohvalno, prav tako so naši gasilci dobro opremljeni in usposobljeni. "Težava je le pri gašenju iz zraka. Zopet se je izkazalo, da bi v Sloveniji nujno potrebovali eno od specialnih letal," je za Primorske novice povedal Švarc.

Profimedia

Ob tem je opozoril, na dejstvo, da bi bilo potrebno okrepiti vrste poklicnih gasilcev. Ob vsem dobrem delu, ki ga pri nas opravijo prostovoljci, se "premajhno" število poklicnih gasilcev zanemari. "Potrebno je vedeti, da imamo poklicni gasilci odzivni čas od alarma do odhoda 1 minuto, prostovoljni pa med 20 in 30 minutami." Ob tem je sestava enote odvisna tudi od dobre volje delodajalcev. "Prostovoljni gasilci se lahko med delovnim časom na klic odzovejo le, če jim to dovolijo delodajalci," je dodal Švarc.

Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkevenik je Primorskim novicam povedal, da je bilo ob prejšnjih posredovanjih, sproženih po državnem načrtu za reševanje, kar nekaj težav pri izplačilu nadomestil. "Nekatera nadomestila delodajalcem niso bila izplačana tudi leto in pol po reševalni akciji, zaradi česar je bilo precej nejevolje. Mi smo sicer zelo potrpežljivi, a upam, da bo tokrat drugače."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord