P.M. | 4. 10. 2022, 19:00 | Vir: STA

Bi Slovenija podprla vstop Ukrajine v Nato? Tako pojasnjuje Fajonova

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Kakšno je stališče naše države do vprašanja, ki je trenutno v središču svetovne politike? Zunanja ministrica s svojimi izjavami vzbuja tudi pomisleke.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da je zaradi velikih varnostnih tveganj Slovenija, tako kot mnoge velike zaveznice, zadržana do vstopa Ukrajine v zvezo Nato. "Če bi se zveza Nato odločala o sprejemu Ukrajine v članstvo, je to lahko jasna napoved začetka vojne." 

V odgovoru o morebitni podpori vstopu Ukrajine v Nato pravi, da Slovenija po svojih najboljših močeh pomaga Ukrajini s humanitarno, razvojno, pa tudi vojaško pomočjo ter bo to počela, dokler bo Ukrajina pomoč potrebovala.

O Putinovih grožnjah z uporabo jedrskega orožja

Zaradi zaostrovanja vojne v Ukrajini, kot pravi, obstajajo bojazni pred uporabo taktičnega jedrskega orožja. Ob tem poudarja, da je Slovenija ostro obsodila nezakonito aneksijo ukrajinskih ozemelj s strani ruskega režima.

"To zaostrovanje razmer, posledično tudi prošnja Ukrajine oziroma pogovori Ukrajine za članstvo v zvezi Nato, so zelo zaskrbljujoči." 

"Slovenija zagovarja politiko miru, dialoga, vsako takšno sprejemanje odločitev pa vodi stran od možnosti umiritve razmer in v smer eskalacije vojne, česar si nihče ne želi," je dodala.

Profimedia

So pogajanja o članstvu že v teku?

Na vprašanje, ali na ravni države že potekajo pogovori o vprašanju ukrajinskega članstva v Natu, je povedala, da je prejšnji teden Poljska sprožila izjavo, ki je posredno nakazovala tudi podporo članstvu Ukrajine v zvezi Nato, h kateri Slovenija ni pristopila.

Zunanja ministrica pravi, da so pogovori Ukrajine o njenem članstvu v zvezi Nato zelo zaskrbljujoči.

Zunanja ministrica pravi, da so pogovori Ukrajine o njenem članstvu v zvezi Nato zelo zaskrbljujoči.

Bobo

Po njenih besedah državni sekretarji na zunanjem ministrstvu in v kabineta predsednika vlade govorijo o tem, tudi s predsednikom odbora za zunanjo politiko. Napovedala je, da nameravajo "sesti skupaj in se pogovoriti o več odprtih vprašanjih v odnosu do Rusije in zaostrovanja vojne v Ukrajini".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.