J. Z. | 30. 7. 2022, 12:59

Kučan napovedal obisk Ruske kapelice. Kaj o dogodku menijo predsedniški kandidati?

Bobo/fotomontaža

Dogodka na Vršiču se bo poleg ruskega veleposlanika udeležil tudi nekdanji predsednik države. S kandidati, ki se podajajo v boj za predsedniški stolček, smo govorili, ali se jim takšen dogodek zdi primeren v času vojne v Ukrajini. 

V nedeljo bo v organizaciji Društva Slovenija Rusija pri Ruski kapelici potekal dogodek v spomin na tam pokopane žrtve iz časa prve svetovne vojne.

Tam po napovedih ne bo slovenskega političnega vrha, v javnosti prah dviguje informacija, da se bo dogodka udeležil ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov, čeprav Moskva zaostruje odnose s Slovenijo. 

Dogodka se bo udeležil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, poroča Delo. Poleg njega bo tam po neuradnih informacijah časnika tudi okoli deset vidnejših predstavnikov gospodarstva, med njimi Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke.

Kandidati za mesto predsednika republike se dogodka ne bodo udeležili, saj, kot so nam pojasnili, tja niso bili vabljeni. A njihova mnenja, ali so takšni dogodki primerni v času vojne v Ukrajini, niso enotna. 

Poklon žrtvam s pietetnim dogodkom?

Nataša Pirc Musar je za Metropolitan pojasnila, da gre za pietetni dogodek v spomin na žrtve tragičnega dogodka pred več kot 100 leti, ki ne z današnjo Rusijo ne z rusko agresijo na Ukrajino nimajo nič skupnega

Dodala je, da je bil ta pomnik zgrajen v spomin na ruske vojaške ujetnike, ki so med prvo svetovno vojno gradili cesto na Vršič.

Po navedbah društva se bodo pri kapelici zbrali njihovi člani in se s polaganjem venca, minuto tišine in pravoslavno molitvijo spomnili tam pokopanih žrtev tragičnega dogodka iz časov prve svetovne vojne.

Medtem pa Marta Kos izpostavlja, da gre za tradicionalno prireditev, prežeto s pieteto, ki pa bo letos obremenjena z vojno v Ukrajini.

Za koga je takšen dogodek popolnoma nesprejemljiv?

Takšnega dogodka ne ne podpira Anže Logar, ki je izpostavil, da je Rusija agresor, ki je napadla sosednjo Ukrajino, da bi s silo spremenila mednarodno priznane meje. "Govoriti, da gre za dogodek, ki je namenjen okrepitvi sporočila miru, je v takšnih okoliščinah nesprejemljivo," je poudaril. 

Dodal je, da bi morda to še lahko razumel, če bi na dogodek povabili predstavnika Rusije, Ukrajine, Gruzije ... Skratka vseh držav, katerih vojaki so umrli ob gradnji ceste.

"V tem primeru bi lahko šlo za gesto, ki bi pomen miru razširila na vse narode, ki so trpeli. In pravkar trpijo," je poudaril nekdanji zunanji minister.

Mnenja kandidatov so deljena 

Nina Krajnik pravi, da ceni bogato rusko kulturo in ruski narod, "ki se danes vse bolj upira Putinovi diktaturi in nasprotuje vojni v Ukrajini. To je častno dejanje. Napad na suvereno državo pač ne"

Če gre torej za dogodek, ki je namenjen pietetnemu poklonu žrtvam, meni, da ima dogodek "svoj namen". Če pa gre pri tem predvsem za ohranjanje ekonomskih in političnih povezav "slovenskih privaziterjev z državo, ki trenutno povzroča žrtve in hudodelstva, pa gre žal za klasično politično kršitev etike".

Podobno kot Krajnikova razmišlja še en kandidat, ki si želi postati naslednji predsednik repiblike. Obramboslovec Vladimir Prebilič, kot pravi, dogodka ne povezuje z vojno v Ukrajini, ki je po njegovem mnenju sicer popolnoma nesprejemljivo ravnanje in vsega obsojanja vredna agresija Ruske federacije na drugo državo.

"V kolikor bo sam dogodek interpretiran kot spomin na na umrle vojne ujetnike, sam dogodka nikakor ne problematiziram, če pa bi se lahko ob tej priložnosti dogodek izrabil za kakšen drug motiv, potem se velja od njega distancirati," je dodal.  

"Osebno močno verjamem, da ruski narod ni naš sovražnik, ampak je Vladimir Putin glavni agresor v tej grozljivi zgodbi, saj je on izdal ukaz za invazijo na Ukrajino. Ruska kapelica je simbol proti vsem vojnam, proti krutosti in nasilju ter kliče k spravi in miroljubnemu reševanju problemov in konfliktov," je dodal. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord