STA/M.P. | 26. 7. 2022, 16:12

Kako se bodo na PRELOMNO rusko napoved odzvali Američani?

Profimedia/fotomontaža
Kako se bodo na PRELOMNO rusko napoved odzvali Američani? (foto: Profimedia/fotomontaža)

Ambiciozni ruski načrti glede prihodnosti raziskovanja vesolja odmevajo po vsem svetu. Kaj so sporočili?

Rusija se je odločila zapustiti Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) po koncu leta 2024, je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu sporočil novi vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Jurij Borisov.

Lastna vesoljska postaja

"Seveda bomo izpolnili vse obveznosti do naših partnerjev, vendar je bila sprejeta odločitev, da po letu 2024 zapustimo to postajo," je Putinu dejal Borisov, ki je bil sredi julija imenovan za novega vodjo Roskozmosa.

"Mislim, da bomo do takrat začeli pripravljati rusko orbitalno postajo," je napovedal in to označil za glavno "prednostno nalogo" ruskega vesoljskega programa.

Jurij Borisov

Dvig standardov

Po besedah Borisova je vesoljska industrija trenutno v težkem položaju, vendar si bo sam prizadeval dvigniti standarde in "najprej ruskemu gospodarstvu zagotoviti potrebne vesoljske storitve".

Pri tem je izpostavil navigacijo, komunikacijo in prenos podatkov.

Borisov, nekdanji podpredsednik vlade z vojaško izobrazbo, je na mestu vodje Roskozmosa zamenjal Dmitrija Rogozina.

Slika je simbolična.

Rusija in ZDA sta sicer z roko v roki sodelovali pri projektu ISS, ki je v orbiti od leta 1998. Doslej je bilo raziskovanje vesolja eno redkih področij, na katerem sodelovanja med državama in njunimi zaveznicami niso uničile napetosti zaradi Ukrajine in drugih vprašanj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.