I. D. | 19. 7. 2022, 09:10

Takšna je primerjava slik Hubbla in Webba

NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), A. Nota (ESA/STScI), Westerlund 2 Science Team

Znanstvena pot prvega se končuje, drugi jo končno začenja. Ste vedeli, da ostrejša slika pomeni pogled dlje v preteklost? 

Prve barvne fotografije vesoljskega teleskopa James Webb so obkrožile svet in navdušile tako strokovnjake kot laike. Novi teleskop je namreč precej močnejši od Hubbla. Za to je predvsem zaslužno njegovo zrcalo s premerom 6,5 metra. V primerjavi z njim je Hubble z 2,4-metrskim zrcalom pravi šolarček.

Vesoljski teleskop Hubble

Vesoljski teleskop Hubble

NASA

Poleg tega Webb nebo opazuje v infrardeči svetlobi, kar je še posebej primerno za najstarejše zvezde z začetka vesolja, saj se te skrivajo za oblaki prahu, ki ne prepuščajo vidne svetlobe, medtem ko se infrardeča prebije skoznje. Hubble sicer spremlja majhen del infrardečega spektra, a najmočnejši je v vidni in ultravijolični svetlobi.

Vesoljski teleskop James Webb

Vesoljski teleskop James Webb

NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Pred kratkim so ameriška, evropska in kanadska vesoljska agencija objavile prve fotografije, ki jih je posnel teleskop James Webb. Osredotočil se je na iste cilje kot pred njim Hubble, zato so nam precej znane. A primerjava enih in drugih razkriva, kako daleč smo prišli v zadnjih treh desetletjih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KAMAK EBADI (@kamak.e)

Na Webbovi sliki je neverjetna količina podatkov. Kos neba, gledano z Zemlje veliko za zrno peska, vsebuje na tisoče galaksij in vsaka od njih najverjetneje na milijarde zvezd in planetov. Isti košček neba si je ogledoval tudi Hubble. A če je ta za fotografijo potreboval 10 dni, je Webbova infrardeča kamera za vse skupaj potrebovala le 12 ur in pol. Rezultat je veliko ostrejša slika, ki razkriva, kaj se je v vesolju dogajalo globlje v preteklosti.

NASA/Twitter

Stephanov kvintet je skupina petih “plešočih” galaksij, ki jih še nikoli nismo videli v takšnih podrobnostih.

NASA/Twitter

Meglica Južni prstan ima v središču umirajočo zvezdo. Približno 2000 svetlobnih let oddaljeno meglico je Hubble prvič posnel leta 1998.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Astronomy Daily (@the.astronomy.daily)

Najosupljivejša razlika med obema teleskopoma se je pokazala pri meglici Gredelj (Carina). Pri 7600 svetlobnih let oddaljeni zvezdni porodnišnici se resnično izkaže moč infrardečih kamer, ki lahko pogledajo skozi prah v oblaku in razkrijejo čisto mlade zvezde. Hubblu je uspelo posneti le delček zvezdne svetlobe.

NASA, ESA, STScl

Vse to je šele začetek. Če primerjamo zadnje Hubblove fotografije s tistimi z začetka njegove kariere, si težko predstavljamo, kam vse nas bo popeljal James Webb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.