Obiskovalec ogorčen nad higieno na ljubljanskem kulinaričnem dogodku: "To je kršitev higienskih pravil!"

18. 9. 2025, 08:00 | Uredništvo
Obiskovalec ogorčen nad higieno na ljubljanskem kulinaričnem dogodku: "To je kršitev higienskih pravil!" (foto: TikTok/hey.slovenija/posnetek zaslona)
TikTok/hey.slovenija/posnetek zaslona

Na kulinaričnih dogodkih ni vedno vse bleščeče ...

HeySlovenija je kanal na družbenih omrežjih, namenjen predstavitvi življenja v Sloveniji: posveča se potovanjem, mestom, hrani, kulturi in izvirnim zgodbam.

"Raziskujemo vsak kotiček te prelepe dežele in delimo njeno atmosfero, okuse in ljudi, ki jo delajo posebno,"  je v angleščini zapisano v predstavitvi na njihovi Youtube strani, imajo pa tudi profile na TikToku, Instagramu in Facebooku. 

In čeprav so bili profili ustvarjeni komaj junija letos, jim na večini platform že sledi več kot 5000 ljudi. Kdo stoji za kanalom, sicer ni znano, vsekakor pa so mu uporabniki že začeli zaupati in radi vidijo tudi, ko so na njem predstavljene kakšne manj prijetne plati dogajanja v deželi na sončni strani Alp. 

Morda vas zanima tudi:

Oderuški splitski taksisti napadli novinarko, ki jih je spraševala, koliko računajo

Nedavno je tako precej prahu dvignila reportaža s kulinaričnega dogodka v Ljubljani: festivala azijske ulične hrane Festivasia, ki se je 13. in 14. septembra odvijal na Pogačarjevem trgu v centru mesta. Čeprav je ustvarjalec generalno pohvalil dogodek, pa ni mogel mimo higienskih razmer na stojnicah. Te naj bi bile namreč precej zaskrbljujoče. 

"Na kulinaričnih dogodkih ni vedno vse bleščeče. Tokrat smo naleteli na primer, ki odpira vprašanja o higieni in spoštovanju gostov. Kaj menite – bi morali biti standardi strožji?" je zapisal. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HeySlovenija🇸🇮 (@hey.slovenija)

Za kaj je šlo? V nadaljevanju sta opisana primera, pri katerih gre po mnenju obiskovalca za "kršitev higienskih pravil". V enem primeru je prodajalec hrane ves čas stal ob blagajni in rokoval z denarjem, v nekem trenutku pa se je odločil, da začne pripravljati hrano. Sicer si je nadel rokavice, vendar je z njimi še vedno prijemal denar in se je kuhanja lotil, ne da bi zamenjal rokavice. 

K sreči je njegovo naročilo pripravil drug kuhar, ki se ni ukvarjal z denarjem, vendar pa tudi tu ni bilo vse po pravilih, saj je naročil sirovo suši rolico, ki bi morala biti na vrhu segreta, da bi se sir raztopil. Grelnik je bil ali pokvarjen ali pa je zmanjkalo plina, zato jo je nekaj časa poskušal segrevati, ko ni šlo, pa mu jo je postregel kar hladno. 

"Lahko rečete, da so bili zaposleni ali pod stresom, ampak to ne bi smelo nikoli vplivati na kakovost," še pravi v posnetku. "Kot številni tudi sam delam trdo za svoj denar in mi ni do tega, da bi ga kar metal skozi okno." Dodal je še, da bi morali organizatorji tovrstnih kulinaričnih prireditev vzeti higeno, varnost in zdravje bolj resno sploh glede na to, da so cene na takih dogodkih vse višje. 

Izkazalo se je, da se veliko komentatorjev strinja z objavo. Nekateri so pisali, da zaradi slabe higiene, visokih cen in vseprisotne umazanije sploh ne hodijo več na festivale ulične hrane, kot sta Odprta kuhna in Festivasia, drugi so dodali, da so neprimerni tudi pogoji za pripravo hrane, saj je nemogoče kakovostno pripraviti jedi, če se dela hitro in za toliko ljudi. 

Nek uporabnik je higienske razmere na slovenskih stojnicah označil celo za slabše od tistih v Aziji. "Sploh ne razumem tega navdušenja nad uličnimi stojnicami v Sloveniji. Cene so iste ali višje kot v restavraciji, s tem da si v restavraciji postrežen, imaš stol in mizo, krožnik in pribor (ne iz papirja in lesa), počistijo za tabo in za piko na i je porcija enaka ali celo večja in lepše prezentirana. Higiene pa na stojnicah velikokrat sploh ni. Velikokrat Slovenci govorijo, kako so stojnice v Aziji nehigienične, na koncu pa povsod, od restavracij do stojnic, še promotorke z degustacijami, večinoma nosijo rokavice in masko."

Američanka želi obiskati Slovenijo, a jo razjeda velika skrb: "Ali tudi v Sloveniji ..."