A. B./STA | 1. 4. 2023, 21:00

Fides sporočil svojo odločitev: kljub vsem zahtevam so pripravljeni za trenutek počakati, a ostajajo kritični

Žiga Živulovič jr./BOBO

Na ministrstvu za zdravje so opozarjali, da bi bila njihova stavka nezakonita. Minister Bešič Loredan je  napovedal, da ne bi bila plačana. Kaj so se odločili?

Vladna stran je pred krakim predstavila svoj predlog koncepta načrtovanega plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo in pojasnila, da bo oblikovan do 1. junija, namesto 1. aprila. Do zamude je prišlo, ker se bo ločen plačni steber za zdravstvo oblikoval skupaj z drugimi stebri v javnem sektorju. To so sindikatu Fides tudi pojasnili, je dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, smo poročali. 

A kljub temu so na Sindikatu zdravnikov iz zobozdravnikov Slovenije Fides napovedali stavko, s trditvijo, da naj bi vlada zamujala z oblikovanjem plačnega stebra za zdravnike. Zdaj so se odločili, da stavkali ne bodo. 

Odločitev o prekinitvi stavke so sprejeli potem, ko je vlada sindikatom javnega sektorja, tudi Fidesu, v petek poslala osnutek zakona o skupnih temeljih plačnega sistema, kar v sindikatu ocenjujejo kot prvi korak k izpolnitvi vladnih zavez o ločenem zdravstvenem plačnem stebru.

BOBO

Kljub temu odmrznitev stavke? 

O možnosti ponovnega začetka stavke, ki je bila oktobra lani še pred začetkom zamrznjena, bo glavni oziroma stavkovni odbor Sindikata zdravnikov iz zobozdravnikov Slovenije Fides odločil v prihodnjih dneh, je medijem pojasnil podpredsednik Fidesa Janusz Klim: "Včeraj popoldne smo od vlade prejel prvi osnutek zakona o temeljih novega plačnega sistema. Ta za nas predstavlja prvi korak k izpolnitvi vlade zaveze o oblikovanju ločenega plače plačnega sistema v zdravstvu," je v izjavi za javnost povedal podpredsednik.

Po neuradnih informacijah predlog Fidesa predvideva, da so zdravniki in zobozdravniki vodje zdravstvenih timov in odločajo o sestavi timov in kompetencah članov. 

Predlog sporazuma navaja tudi nabor zdravniških delovnih mest ter predlaga dodatek za deficitarnost, dodatek za terciarne storitve, pa tudi prenos napredovanj specializantov, ko ti postanejo specialisti. Zdravniške plače pa bi v Fidesu določali v razmerju do povprečne plače.

"Ključno bo tudi dogajanje na pogajanjih o ločenem zdravstvenem plačnem stebru, saj je zdaj odprta pot za dokončno oblikovanje vsebin," je pojasnil Klim. Fides, kot je dejal, vztraja pri izhodiščih, ki jih v torek poslali vladi. 

Janusz Klim.

Janusz Klim.

Žiga Živulovič jr./BOBO

Odbor se bo po njegovih besedah sestal po ponedeljku, ko bo vlada po napovedih osnutek omenjenega zakon predstavila reprezentativnim sindikatom javnega sektorja na centralnih pogajanjih. Vlada se je z osnutkom seznanila v četrtek na seji vlade.

Kljub temu je podpredsednik Fidesa dejal: "Polemiziranje ministra za zdravje o zakonitosti stavke štejemo kot poskus oviranja naše pravice do stavke." 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord