8. 12. 2023, 18:45 | Vir: STA

Zdravniki imajo dovolj: predlogi vlade so zanje nesprejemljivi

Borut Živulovič/Bobo

Za zdravniški sindikat Fides je preložitev rokov sklenjenih sporazumov z vlado nesprejemljiva.

Za zdravniški sindikat Fides je preložitev rokov sklenjenih sporazumov, kar v predlogu delne uskladitve plač z inflacijo predlaga vlada, nesprejemljiva. Po sporazumu, ki sta ga Fides in vlada podpisala v začetku leta, bi moral biti do 1. januarja 2024 oblikovan zdravstveni plačni steber, sicer sporazum predvideva ločena pogajanja s Fidesom.

Vladna stran je sindikatom javnega sektorja v ponedeljek predlagala delno uskladitev plač z inflacijo v drugi polovici 2024, po trenutnih ocenah za okoli 2,22 odstotka. Ob tem bi zamaknili uveljavitev nekaterih dogovorov. S 1. januarjem namreč stopijo v veljavo sporazumi s Fidesom, šolskim sindikatom Sviz in visokošolskim sindikatom. V omenjenih sporazumih so določili, da nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati z letom 2024, če do takrat plač ne bodo dogovorili znotraj plačnih stebrov, pa sporazumi omenjenim sindikatom omogočajo ločena pogajanja.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fidesa Damjan Polh je po današnjem sestanku z vladno stranjo za medije povedal, da kakršna koli preložitev sklenjenih sporazumov za Fides ne pride v poštev. Tako je odločil glavni odbor sindikata.

Žiga Živulovič jr./BOBO

"Menim, da smo dovolj čakali, dovolj rokov je bilo, dovolj časa za vlado, da se organizira. Žal se je dogajalo, kar se je dogajalo, in mislim, da bi bil ta aneks dober obliž za nadaljnje sodelovanje in delo v tej obliki pogajanj glede zdravstvenega plačnega stebra," je dejal.

Fides je namreč pripravil predlog aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, ki bi se uveljavil januarja. Aneks predvideva uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik specialist ter popravo plačnih anomalij, ki jih je vlada ustvarila decembra lani, ko je "nekaterim kategorijam povečala plačo več kot drugim".

Na današnjem sestanku so za isto mizo prvič sedeli z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki je po Polhovih besedah dejala, da si ne želi konflikta. "Za ministrico je to nova tematika, treba je bilo razložiti določene zadeve, ki so se dogajale, ki jih ona ne pozna, vendar mi njena prisotnost vliva neko upanje, tudi zaradi tega, ker zastopa zdravstvo. In kot odgovorni nosilci zdravstvene dejavnosti si štejemo v čas čast, da bo prisotna na teh sestankih," je še povedal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord