R. K. | 13. 10. 2022, 12:41

Finci se že pripravljajo na morebitno nuklearno katastrofo: kaj pa pri nas?

Profimedia/fotomontaža

Na Finskem so oblasti prebivalcem do 40. leta starosti nedavno priporočile nakup jodovih tablet, ki bi jih uporabili v primeru jedrskega sevanja. Ali se da takšne tablete kupiti tudi pri nas?

Zaradi vojne v Ukrajini, kjer potekajo srditi boji med ruskimi napadalci in ukrajinskimi obrambnimi silami, so v zadnjem obdobju nekoliko povečane tudi možnosti, da bi prišlo do napada z jedrskim orožjem, posledično pa tudi do radioaktivnega sevanja. V luči tega so na finskem ministrstvu za zdravje državljane nedavno pozvali, naj si vsi v starostni skupini med tri in 40 leti za primer, da bi prišlo do grožnje jedrskega sevanja, priskrbijo odmerek tablet kalijevega jodida.

Le nekaj ur po pozivu ministrstva je v finskih lekarnah kalijevega jodida zmanjkalo. Čeprav nujne potrebe po njihovi nabavi ni, je zanimanje za omenjene tablete med Finci zaradi groženj, povezanih z vojno v Ukrajini, precej večje, kot je bilo pred začetkom invazije. To je po mnenju direktorja slovenske uprave za jedrsko varnost Igorja Sirca tudi razlog, da je tablet ponekod na Finskem zmanjkalo, je povedal za Siol

Kljub priporočilu finskega ministrstva, ki sledi spremenjenim smernicam Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za primer nevarnosti jedrskega sevanja iz leta 2017, pa kalijev jodid ni čudežna tableta za zaščito pred nevarnim radioaktivnim sevanjem, temveč je zgolj dodatni ukrep ob morebitni nevarnosti. Po Sirčevih besedah so zaradi tega njegovi finski kolegi "dali velik poudarek tudi ozaveščanju domače javnosti".

Jodove tablete imajo doma le nekateri Slovenci

Pojasnil je, da omenjene tablete določen čas res varujejo ščitnico pred prevelikim vnosom radioaktivnega joda, a to ne pomaga pri vnosu drugačnih izotopov v telo, ravno tako pa ne pomaga pred zunanjim sevanjem. Po trditvah finskega ministrstva ena tableta joda zagotavlja zadostno zaščito, snov pa običajno ne povzroča neželenih učinkov. Morajo pa biti pri jemanju previdni tisti, ki imajo težave s ščitnico, poroča Siol.

Če zaužijemo tableto kalijevega jodida, smo zaščiteni le nekaj ur prej in nekaj ur po izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju. Zaradi tega je še posebej pomembno, da tablete zaužijemo, ko to priporoča stroka.

V Sloveniji se tablet kalijevega joda ne da kupiti v prosti prodaji. O njihovi uporabi v primeru katastrofe odloča civilna zaščita, ki deluje pod okriljem ministrstva za zdravje ter uprave za zaščito in reševanje. Jodove tablete so v Sloveniji tako vnaprej razdeljene le prebivalcem, ki živijo deset kilometrov ali manj od Nuklearne elektrarne Krško (NEK), je za Siol še povedal Sirc. Tablet naj bi bilo po njegovih podatkih v Sloveniji dovolj za vse prebivalce do 40. leta starosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol