M.P./STA | 3. 11. 2022, 13:35

FOTO: Dars pokazal prvo od prenovljenih avtocestnih počivališč, videti je čudovito

Bobo

Pričakujejo, da bodo vsa preostala iz prvega sklopa odprta še v tem mesecu. Upamo, da bodo vsa takole lepo urejena.

Družba Dars, ki upravlja avtoceste in hitre ceste, končuje prenovo prvega sklopa malih počivališč na avtocestnem omrežju. Tako so odprli prvo prenovljeno malo počivališče - Studenec sever na primorski avtocesti med Postojno in Razdrtim proti Kopru

Ogledalo Slovenije za vse voznike

"Mala počivališča so prvi in morda tudi edini stik uporabnikov v tranzitu čez Slovenijo, so t. i. ogledalo Slovenije. Ta so bila pred prenovo dotrajana, neustrezna, uničena ter nevredna uporabnika slovenskega avtocestnega križa," je na slovesnosti ob predaji prvega prenovljenega malega počivališča v uporabo dejal predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Ob tem se je uporabnikom avtocestnega omrežja opravičil za vsa ta leta neustreznih in nedostojnih malih počivališč.

Dars

Poleg parkirnih prostorov bodo po novem na vseh malih počivališčih med drugim okrepčevalnica, sanitarije, otroško igrišče ter prostor za počitek in rekreacijo.

Mala počivališča bodo tudi prijaznejša do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov, saj bo tovornim vozilom po novem dostop nanje prepovedan. Prav tako bodo opremljena z videonadzorom, predvidene pa so še polnilnice za električna vozila, postaje za oskrbo avtodomov in informacijske table.

Obnovljenih bo skupno 12 malih počivališč 

Slovensko avtocestno omrežje poleg 12 malih počivališč vključuje tudi 54 velikih. Razlikujejo se po tem, da mala počivališča nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe in so namenjena izključno počitku.

Po koncu prenovitvenih del bodo vsa imela poenoteno moderno celostno podobo in bodo uporabnikom zagotavljala možnost počitka v prijetnem okolju.

V Darsu pričakujejo, da bodo glede na potek del vsa preostala počivališča iz prvega sklopa večinoma odprta še v novembru. Obnova petih počivališč iz drugega sklopa pa bo predvidoma končana maja prihodnje leto, torej pred začetkom glavne turistične sezone.

In višina investicije?

Upravljavec avtocest in hitrih cest je obnovo malih počivališč zaupal družbama Hidrotehnik in KPL v skupnem nastopu, pogodbena vrednost je 10,4 milijona evrov brez DDV. Za štajerski in pomurski krak je bila ponudba ljubljanskih družb nekaj pod 4,56 milijona evrov brez DDV.

Na njih bo tudi otroško igrišče.

Za gorenjski krak je izbrana ponudba Hidrotehnika in KPL vredna 3,23 milijona evrov brez DDV, za primorski krak pa bo medtem Dars družbama odštel 2,59 milijona evrov brez davka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol