17. 5. 2023, 17:57 | Vir: STA

FOTO: Apokaliptični prizori z vzhoda Slovenije (vse je pod vodo)

Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija

Fotografije, ki vzbudijo srh. Marsikateri državljan danes pogleduje skozi okno in upa, da naravna katastrofa ne prizadene tudi njega.

Torkovo obilno deževje je sprožilo na desetine novih zemeljskih plazov predvsem v vzhodni Sloveniji. Najhuje je v Podravju, na območju Slovenskih Goric, Haloz in Šentilja, kjer poleg gasilcev in drugih služb pomaga tudi vojska. Ogroženih je več hiš in zaprtih več cest. Prizadeta območja sta obiskala ministra Marjan Šarec in Uroš Brežan.

V enem dnevu zapadlo polovico običajnih majskih padavin

Ob že predhodni veliki namočenosti tal in vodnatosti vodotokov je v enem dnevu ponekod zapadla več kot polovica običajnih majskih padavin, največ na severovzhodu Slovenije, in sicer okoli 50 litrov na kvadratni meter, smo poročali. Podobna količina je v enem dnevu zapadla tudi v Črnomlju. To povzroča številne zemeljske plazove in poplave.

Bobo

A nevarnosti zaradi velike namočenosti tal še ni konec, zato na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da je tudi v prihodnjih dneh, predvsem do konca tedna, ko so tudi še možne posamezne padavine, previdnost nujna. Prebivalci naj opazujejo dogajanje v okolici in na objektih ter morebitno ogroženost javijo na 112.

Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija

Proženju zemeljskih plazov je sicer zaradi reliefne razgibanosti in geološke sestave zelo podvržena kar tretjina Slovenije, prav v vzhodnem delu države pa so najpogostejši. Na tem območju gre večinoma za pojave manjšega obsega, medtem ko je obsežnejšim in bolj ogrožajočim plazovom bolj podvržen predalpski in alpski svet Slovenije.

Izredne razmere v občini Šentilj

Že od torka se z izrednimi razmerami zaradi plazov, ki ogrožajo več hiš in so prekinili več prometnih poti, soočajo na območju občine Šentilj. Tja so zjutraj na pomoč prispeli vojaki Slovenske vojske, občino pa je že drugi dan zapored obiskal obrambni minister Marjan Šarec.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo s hitrostjo in učinkovitostjo ukrepanja vojske. "Vojska bo pomagala toliko časa, dokler bo to potrebno," je dejal.

Pojasnil je, da se v skladu z novo doktrino ne čaka več poveljnika civilne zaščite, da aktivira posredovanje, temveč velja avtomatizem. Vojaki delajo po navodilih lokalne civilne zaščite.

Za družino, ki je morala zaradi nevarnosti v torek zapustiti svoj dom, je na poti kontejner. Drugih zahtev po kontejnerjih s strani občin še niso prejeli, je dejal Šarec.

Nastaja velika škoda

Prizadeta območja v Podravju je obiskal tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Med drugim si je ogledal razmere v Forminu, kjer je precej narasla reka Pesnica.

Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija

Kot je povedal, je že zdaj jasno, da bo škoda po novi vremenski ujmi presegla mejo, ki je določena v zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč, tako da bo država občinam in oškodovancem pomagala pri sanaciji nastale škode.

Brežan se zaveda, da si občine želijo hitre pomoči, zato se je država z interventnimi nalogami tudi hitro odzvala. Sanacija pa je po njegovem nekoliko daljši proces, saj bodo občine morale prijaviti škodo, na podlagi teh ocen pa bo vlada sprejela sanacijski program, je napovedal.

Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija

Združenje občin Slovenije pa je vnovič opozorilo, da sanacije zemeljskih plazov zelo bremenijo občinske proračune. Zato so iz združenja pozvali k spremembi področne zakonodaje, ki bo občinam olajšala dostop do pomoči države, ter k vzpostavitvi sistema, s katerim bi lahko pomoč zagotovili tudi za odpravo lokalnih oziroma regijskih nesreč, ki jih je v zadnjih letih vedno več.

Težave povsod na vzhodu države

Deževje v zadnjih dneh je povzročilo težave tudi v skoraj celotnem Pomurju. Večinoma je šlo za primere, ko so meteorne vode poplavile kleti in kmetijske površine, sprožilo se je osem zemeljskih plazov. Mura in Ščavnica pa kljub naraščanju sicer ostajata znotraj poplavnih nasipov, so povedali v centru za obveščanje Murska Sobota.

Nekaj težav je zaradi deževja nastalo tudi pri vodooskrbi, med drugim na jugovzhodu države. Predvsem na območju Komunale Trebnje, od koder so uporabnike, ki se z vodo oskrbujejo iz nekaterih zasebnih vodovodnih sistemov, obvestili, da je treba vodo pred uporabo prekuhavati. Sicer pa sta se tudi v Posavju sprožila dva plazova.

Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija

Še vedno poplavljajo ali se razlivajo nekateri vodotoki. Zjutraj so poplavljale Pesnica, Ščavnica, Kolpa, Mura ter v spodnjem toku tudi Dravinja in Ledava. Mura je zjutraj v zgornjem toku dosegla največji pretok in se je začela umirjati, medtem ko v spodnjem toku še narašča.

Po napovedih hidrologov se bodo poplavljene površine v severovzhodni Sloveniji čez dan začele zmanjševati, vzdolž Mure pa se bodo še nekoliko povečale. Prav tako se bodo do večera še nekoliko povečale v spodnjem toku Krke.

Tim Grešak, Meteoinfo Slovenija

Potem ko je zaradi opisanih razmer v torek za Podravje veljalo najvišje, rdeče hidrološko opozorilo, za danes za širše območje Podravja in del jugovzhodne Slovenije velja eno stopnjo nižje oranžno opozorilo. Deževje pa pojenja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol