R.S. | 20. 7. 2022, 16:04 | Vir: STA

FOTO in VIDEO: Grozljivi posnetki požarov, ki so jih ujeli domačini

Fotomontaža

Na Krasu še vedno divjajo požari. Na območjih naselij Sela na Krasu, Korita, Hudi Log, Brestovica pri Komnu in Klariči so morali evakuirati prebivalce. 

Požar se je na Krasu z italijanske razširil na slovensko stran. Ogenj se širi tudi proti Mirnu, kjer so se oglasile sirene za splošno nevarnost in pripravo na evakuacijo, so sporočili z regijskega centra CZ za Severno Primorsko.

Bralec Metropolitana

Kot dodajajo, je položaj na Krasu vse bolj dramatičen. Na pomoč prihaja tudi avstrijski helikopter. Zgorel je tudi velik bazen, iz katerega so helikopterji zajemali vodo.

Spletna kamera Cerje

Zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev

Aktivirane so vse sile za zaščito in reševanje na celotnem območju. Zaradi manjših opeklin in respiratornih težav zaradi gostega dima je zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev.

Situacija na Krasu se je, ko se je veter obrnil, zelo hitro zaostrila. Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, se z ognjem bori skoraj 600 ljudi. Ko je ogenj začel ogrožati hiše, so vpoklicali še dodatne sile. Dodatna pomoč tako prihaja iz mariborske regije in Pomurja.

Bralec Metropolitana

Kot so zapisali v regijskem centru Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko, gasilci iz vse Slovenije poskušajo vse, da bi obvarovali hiše v omenjenih vaseh in predvsem ljudi. Znova pa je zagorelo tudi na obeh straneh ceste od Mirna do Lokvice. Ta cesta je zaprta za promet.

Gašenje iz zraka otežuje dim

Gasilskim enotam na terenu z gašenjem iz zraka pomagata policija in Slovenska vojska (SV), vendar pa gašenje iz zraka močno otežuje dim, je ob obisku območja povedal obrambni minister Marjan Šarec. Zagotovil je, da so enote dobro usposobljene in izkušene, dobro je tudi mednarodno sodelovanje.

Imajo pa logistične težave z vodo, saj je hidrantno omrežje izpadlo, zato vodo dovažajo s cisternami in polnijo bazene, iz katerih helikopterji zajemajo vodo, je pojasnil minister. Šestan pa je dodal, da vode zaenkrat ne zmanjkuje.

Ivan Tavčar

Sprejeta je bila odločitev, da se voda dovaža tudi iz drugih regij, da bo gašenje potekalo nemoteno in ne bo ogrožen dostop do pitne vode, so Šarčeve besede navedli na Twitterju ministrstva. Dodali so, da je minister aktiviral tudi logistično brigado SV in bodo vojaške cisterne dovažale vodo. Vojaška zdravstvena enota je v pripravljenosti za oskrbo opeklin, SV pa bo poskrbela tudi za hrano za enote na terenu. Na poti je tudi vodni top policije.

Vzroki požara

Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je zagotovil, da bo občina priskočila na pomoč ljudem na prizadetem območju, upa pa, da bodo hiše uspeli gasilci obvarovati. Pogovarjajo se tudi o možnosti začasnih nastanitev, če bodo te potrebne.

Po besedah direktorja novogoriške policijske uprave Evgena Govekarja v operativnem štabu in pri nalogah na terenu sodelujejo tudi njihovi policisti in kriminalisti. Glede na nekatere informacije in sume o pojavljanju sumljivih oseb na požariščih že od petka naprej preverjajo vsak sum in se odzovejo praktično na vsako informacijo občanov. Sodelujejo tudi z italijanskimi varnostnimi organi. O vzrokih požarov pa je v tem trenutku preuranjeno govoriti. Ko bodo požarišča to dovoljevala, bodo na vseh opravili temeljite oglede, je napovedal.

Blaž Regvat

Šarec je sicer pojasnil, da je območje obiskal tudi v imenu predsednika vlade in lahko zagotovi, da se bo v prihodnje dokupovalo opremo, namenjeno za gašenje. Za gašenje je sicer primerno tudi transportno letalo, ki ga bo Slovenska vojska dobila prihodnje leto. Je pa po ministrovih besedah na mestu tudi razmislek o namenskem helikopterju za gašenje, medtem ko je pri canadairu vprašanje, ali je primeren za naše razmere.

Nasveti za tamkajšnje prebivalce

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem ob požaru svetujejo, naj ves čas upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Prav tako svetujejo, naj se izogibajo prizadetih območij in ne zadržujejo v bližini požara. Osebe, ki se nahajajo na območju z dimom, naj si za zmanjšanje izpostavljenosti dihala zaščitijo na primer z obrazno masko ter se čim prej umaknejo. Če je bil posameznik izpostavljen dimu, naj se posvetuje z zdravnikom.

Borut Beno Beč

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol