J. Z. | 20. 7. 2022, 13:53 | Vir: STA

Požar na Krasu le še nekaj metrov od hiš: "Držite pesti, družino so že evakuirali"

Twitter/Istrianer

Narava je pokazala svojo moč, številni prebivalci na Krasu pa se bojijo, da bodo v trenutku ostali brez vsega. Zaradi velike nevarnosti je zadonela sirena, civilna zaščita pa poziva prebivalce, da zapustijo svoje domove, medtem ko je nekaj hiš na italijanski strani že zajel ogenj.

Gasilci nadaljujejo bitko z ognjem, ki je zajel Kras. Čeprav se je sprva zdelo, da so ga uspeli obvladati, pa se je požar nato razširil z italijanske strani, kjer je že dosegel prve hiše.

Domačini, ki so najbližje ognjenim zubljem, so, sodeč po pričevanju uporabnika Twitterja, že evakuirani. Objavil je posnetek ognja, ki je po njegovih besedah le še 30 metrov od njegove hiše. "Družina evakuirana, jaz še čakam, kaj bo. Držite pesti," je dejal.  

Kot je na Facebooku objavila Civilna zaščita, se je požar razširil na območje Kremenjaka. Na območjih vasi Sela na Krasu, Korita, Hudi Log, Brestovica pri Komnu in Klariči zato poteka evakuacija

Z ognjem se bori več kot 550 gasilcev

Na Krasu je trenutno aktivnih več kot 550 gasilcev iz vse Slovenije. 260 jih je razporejenih na požar Klariči pri Brestovici, ki je trenutno najbolj zahteven. Na italijanski strani pa je trenutno najhuje pri kraju Jamlje.

Gašenje, tudi na italijanski strani, vodi Kraška gasilska zveza pod vodstvom poveljnika Petra Jerine. Trenutno jim pomagajo tudi gasilci koroške in mariborske gasilske regije. Gasilci si prizadevajo požarno linijo držati čim dlje od goriškega Krasa.

Twitter/Istrianer

V primeru, da ne bodo uspeli omejiti požara na italijanski strani, bo ogrožena vas Sela na Krasu, so sporočili gasilci. 

Požare iz zraka gasijo dve italijanski letali za gašenje, trije helikopterji Slovenske vojske in dva italijanska helikopterja.

V pomoč gasilcem sta zjutraj prileteli tudi dve letali Canadair

Vzrok požara še ni znan. Pristojnim na italijanski strani pa se zdi zaenkrat najbolj verjetno, da so ogenj sprožile iskre, ki so nastale zaradi zaviranja vlaka. Močan veter, ki je takrat pihal nad Krasom, in suha vegetacija sta hitro podžgala prve plamene.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec