20. 7. 2022, 08:46 | Vir: STA

Novi požari na Goriškem prišli z italijanske strani

Facebook/Gasilska enota Nova Gorica

Pod daljnovodom Miren-Opatje selo, povsem blizu območju petkovega požara, je znova zagorelo v torek opoldne.

Požar, ki se je v torek znova razplamtel na požarišču petkovega požara ob cesti Miren-Opatje selo, je po besedah vodje intervencije v nočnem času Stanka Močnika na slovenski strani meje pod nadzorom. Še vedno pa je stanje bolj negotovo na italijanski strani, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Kot so zapisali, je ponoči na pomoč italijanskim kolegom priskočilo še 15 slovenskih gasilcev s tremi vozili s terena na goriškem Krasu. Že v torek so jim pomagali tudi člani Kraške gasilske zveze.

Gasilci so zvečer sporočili, da je požar na slovenski strani meje pod nadzorom, k čemur so precej pripomogli helikopterji in vojaško letalo, ki so popoldne pomagali gasiti.

Ponoči je na obeh požariščih na goriškem Krasu - v nedeljo je obsežen požar vzplamtel tudi na območju Renškega vrha - ostala požarna straža. Skrb so povzročale zlasti razmere na italijanski strani meje, kjer je v torek v bližini meje prav tako zagorelo na več lokacijah.

Po navedbah prometno-informacijskega centra je cesta Miren-Opatje selo še vedno zaprta.

Požari pa divjajo povsod po južnem delu Evrope. Države si med sabo pomagajo, kolikor si lahko, saj se vsaka sooča s sušo in visoko požarno ogroženostjo.

Dodatno težavo gasilcem na goriškem Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje selo-Sela na Krasu. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije so na območju požara odstranili sedem kosov teh sredstev v skupni masi 35,74 kilograma italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Ob 22.45 je ELES ponovno vklopil daljnovod Divača, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Burja je čez noč razkadila dim z okoliških vasi. Regijski štab Civilne zaščite za Severno Primorsko je namreč v torek zvečer zaradi gostega dima pozval prebivalce Nove Gorice in bližnje okolice, Goriških brd in spodnjega dela Posočja, naj ostanejo doma in ne odpirajo oken.

Uprava za zaščito in reševanje poroča o še enem požaru, ki je tekom dneva pri Brestovici pri Komnu prešel z italijanske na slovensko stran.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.