J. Z. | 19. 7. 2022, 18:24

Kdaj bo konec vročinskega vala?

Profimedia

Poletje je prineslo tudi visoke temperature, ki pa marsikomu že povzročajo preglavice. Vprašanje, ki nas vse zanima, pa je, kdaj bodo padavine prinesle težko pričakovano ohladitev. 

Velik del Evrope je zajel vročinski val, ki se bo v naslednjih dneh razširil tudi nad naše kraje. Vročina bo zaradi suše izrazita.

Od srede do sobote bodo najvišje dnevne temperature po nižinah okoli 35 stopinj Celzija. V notranjosti Slovenije bo najbolj vroče najverjetneje v četrtek ali v soboto, ko bo krajevno lahko tudi okoli 36 ali 37 stopinj Celzija.

Na Primorskem do 40 stopinj Celzija

Še bolj vroče bo na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo najvišja temperatura zraka od četrtka do nedelje okoli 38 stopinj Celzija. Zaradi hude suše na Primorskem, se lahko temperatura približa tudi 40 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Prihaja kratkotrajna ohladitev, ki ne bo izrazita

Najpogostejše vprašanje, na katerega meteorologi odgovarjajo zadnje dni, je, kdaj bo konec vročinskega vala. A, kot so zapisali, odgovora na to vprašanje "še ne poznajo"

V soboto nas bo najverjetneje prešla oslabljena hladna fronta, ki bo v notranjosti Slovenije prinesla krajevne nevihte. Bolj verjetno je, da bo ohladitev kratkotrajna in ne prav izrazita. Vroče bo tudi v začetku prihodnjega tedna.

Zaradi požarne ogroženosti več pozornosti v nedeljo

"Ni presenečenje, da je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem za jugozahod izdala zelo veliko, za preostali del Slovenije pa veliko požarno ogroženost. Na srečo vsaj močnejših vetrov v naslednjih dneh ne pričakujemo. Nekaj več pozornosti bo potrebno v nedeljo, ko bo najverjetneje zapihala burja," so dodali na Arsu. 

Trenutno so razmere najbolj zaostrene na Krasu, kjer je po tem, ko so gasilci že obvladali požar, znova zagorelo. Gori na lokaciji Opatje selo-Miren, gasilci se z ognjenimi zublji borijo tudi na italijanski strani. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ