R.S. | 19. 7. 2022, 14:36

Ni še konec: Kras ponovno gori, prekinjen je cestni in železniški promet

Jasmina Putnik

Čeprav je že kazalo, da je požar pod nadzorom, pa je ob 12.30 ponovno zagorelo. Ogenj se širi proti Italiji ...

Vodja intervencije Simon Vendramin je zjutraj za 24ur.com povedal, da je požar na Krasu pod nadzorom in da danes le še čistijo. "Na terenu je trenutno okvirno 200 gasilcev, izvaja se čiščenje žarišč. Veter se je umiril, pomoč helikopterja danes ni potrebna."  

Prekinjen cestni in železniški promet

Čeprav je bil požar na Krasu dopoldan že pod nadzorom, pa je ob 12.30 ponovno zagorelo. Gori na lokaciji Opatje selo-Miren, je za 24ur.com potrdil vodja intervencije Simon Vendramin. Gori tudi na italijanski strani. 

Zaradi požara je prekinjen cestni in železniški promet. Pri gašenju pomagata tudi policijski in vojaški helikopter. 

Poveljniško mesto akcije gašenja požara na Krasu sta obiskala tudi predsednik republike Borut Pahor in župan Kostanjevice Mauricij Humar. 

Ker je na Krasu znova zagorelo, je s strani poslanca Slovenskih demokratov Jonasa Žnidaršiča prišla pobuda. Ministrstvu za notranje zadeve je predlagal, da bi v boj proti plamenom v prihodnosti "po zgledu Hrvaške in nekaterih drugih držav" poslali kar policijski vodni top, poroča 24ur.com. 

"Zadnjih nekaj dni se Slovenija zaenkrat na srečo uspešno bori z obsežnimi požari. Tako je zadnji požar na Goriškem Krasu požrtvovalnim gasilcem uspelo zajeziti," je zapisal v pobudi. Dodal je, da so pri gašenju gasilcem pomagali tudi helikopterji iz zraka.

"Zaradi izjemno vročega in suhega poletja se grozoviti požari pojavljajo po celotni Evropi, zato se države Evropske Unije poslužujejo tudi nekaterih dobrih praks, s katerimi uspešno gasijo požare. Nekatere recimo uporabljajo tudi policijske vodne topove," je še zapisal in kot primer izpostavil Hrvaško, poroča 24ur.com. 

O policijskem topu

Policijski vodni top, ki lahko izstreli 1200 litrov na minuto, je po njegovem mnenju tudi varnostno ustrezen z vidika zaščite voznika in upravljalcev topa. "Prav tako pa ima tudi velik rezervoar za vodo," je izpostavil. Ministrstvu je tako podal pobudo, da top slovenske Policije čim prej ponudi na razpolago Gasilski zvezi Slovenije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol