J. Z. | 19. 7. 2022, 07:00

Požar na Krasu ujeli celo meteorološki sateliti

Jasmina Putnik

Več kot 400 gasilcem je uspelo omejiti obsežen požar, ki je zajel presušen Kras. Oblak dima so v minulih dneh videli tudi prebivalci bolj oddaljenih krajev, požar pa je tako obsežen, da je bil viden celo iz vesolja. 

V nedeljo se je na Krasu razplamtel gozdni požar, ki se je zaradi izjemne suše hitro širil. K temu je pripomogla tudi burja. Kljub temu ga je več kot 400 gasilcem uspelo omejiti. 

Požar je tako obsežen, da so ga zaznali tudi meteorološki sateliti. Agencija RS za okolje (Arso) je na Facebooku objavila posnetke satelita Sentinel 2 Evropske vesoljske agencije (ESA), na katerih se vidi oblak dima, ki se širi z območja požara v smeri burje.  

Omenjena konstelacija satelitov je del evropskega programa za opazovanje Zemlje Copernicus EU. Namenjena je predvsem spremljanju vegetacije, poplavnih območij, plazov in požarov. In prav tega so zaznali nad Slovenijo. 

Dim, ki se vali iz požara, je že več dni viden na Obali, prav tako se je videl tudi s tržaške obvoznice. Zagorel je predvsem borov gozd in podrastje, po prvih ocenah je gorelo na 390 in 400 hektarih velikem območju.

Velika požarna ogroženost 

Slovenijo pestijo nadpovprečno visoke temperature in pomanjkanje padavin, zato je bila razglašena velika požarna ogroženost

Boris Nanut

Razmere so najbolj zaostrene na Krasu, kjer je 15. julija prvič zagorelo na območju občine Miren-Kostanjevica ob regionalni cesti Miren-Opatje selo. Požar so lokalne gasilske enote uspele še isti dan obvladati, a je do vnovičnega požara veliko večjih razsežnosti prišlo le nekaj dni kasneje.

Požar se je zaradi presušene vegetacije in močne burje širil v smer JZ proti Cerju in italijanski meji.

Pogorišče je skoraj štirikrat večje od ostankov požara, ki je leta 2019 besnel v okolici Pomnika miru na Cerju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord