17. 7. 2022, 08:00 | Vir: N1

Slovenija v primežu visokih temperatur: prihaja NOV vročinski val, kdaj bo najhuje?

Bobo

Medtem ko napovedujejo res peklenski teden, vremenoslovci za zdaj ne vedo, kdaj se bo ohladilo. Opozarjajo pa predvsem glede določenega dneva, katerega?

Obeta se nam nov vročinski val, ki bo vrhunec dosegel v sredini prihodnjega tedna. Na Primorskem se je ta sicer že začel, saj se temperature že gibljejo okrog 33 stopinj Celzija.

Temperature tudi do 35 stopinj Celzija

V sredini prihodnjega tedna se bodo temperature povzpele do 35 stopinj Celzija, so povedali na Agenciji RS za okolje (Arso).  Ali bo vročina rekordna – torej ali bomo presegli kakšen temperaturni rekord – je še nejasno, je povedal dežurni prognostik na Arso Blaž Šter.

Poiščite si bližino vode.

Poiščite si bližino vode.

Bobo

Drugod po Sloveniji še občutimo hladnejši severovzhodni veter, ki pa bo ozračje ohlajal le še do začetka prihodnjega tedna. Temperature bodo v ponedeljek v notranjosti Slovenije dosegle okrog 30 stopinj Celzija, vročina pa se bo od takrat naprej le še stopnjevala. Najbolj očiten temperaturni preskok se bo zgodil s torka na sredo, ko bo temperatura v notranjosti dosegla 35 stopinj Celzija.

Vročina bo vztrajala vse do vikenda 

Vročina bo nato vztrajala vsaj še do sobote ali nedelje. 

Ozračje bo razmeroma suho, do vključno srede se nam neviht ni treba bati. Možnosti zanje se bodo povečale od četrtka naprej, a pretežno v alpskem svetu. Tiste, ki bi se morda pojavile v notranjosti, pa ozračja ne bodo ohladile, je še dodal Šter.

Bobo

Ekstremne temperature tudi drugod po Evropi!

Na pragu vročinskega vala so tudi naši južni sosedi. Na Hrvaškem bodo vrhunec prav tako dosegli sredi prihodnjega tedna s temperaturami, ki se bodo gibale okrog 36 stopinj Celzija. Prav tako je Velika Britanija prvič izdala rdeče opozorilo pred rekordno vročino, kar pomeni, da obstaja možnost, da bodo temperature na Otoku presegle 40 stopinj Celzija. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol