N. V. | 19. 3. 2023, 12:51

(FOTO) Mnogi se čudijo: zakaj je sredi Kamnika ogromen mamut?

Borut Živulovič/Bobo

Bronast kip mamuta je v naravni velikosti, zato vzbuja nemalo pozornosti med mimoidočimi.

Na ploščadi med reko Kamniško Bistrico in kamniško avtobusno postajo stoji bronasti kip mamuta, ki ga je že leta 2008 izdelal kamniški kipar Miha Kač, ki pa postavitve svojega mamuta žal ni dočakal še za časa svojega življenja.

Borut Živulovič/Bobo

Velik bronast kip mamuta je v naravni velikosti: meri dobre štiri metre v višino in okoli šest metrov v dolžino. Težak je dve toni.

Borut Živulovič/Bobo

Čeprav je že zdaj, ko so ga komaj postavili, velika znamenitost in se ga mimoidoči Kamničani ne morejo nagledati, pa Občina Kamnik načrtuje še slovesno odprtje nove kamniške zanimivosti v sklopu prireditev ob občinskem prazniku 25. marca 2023 ob 10:30.

Borut Živulovič/Bobo

Zakaj so ga postavili? 

Razlog za njegovo postavitev se skriva v arheološki najdbi iz prejšnjega stoletja. Kip temelji na okostju mamuta, ki je bilo leta 1938, pri izgradnji mostu, najdeno v le v streljaj oddaljenih Nevljah pri Kamniku. Prav na to odkritje bo velik kip tudi opominjal mimoidoče. 

Borut Živulovič/Bobo

Gre torej za arheološko dediščino, ki jo bo Občina Kamnik poskušala približati prebivalcem in drugim obiskovalcem, tudi turistom, ki prihajajo v Kamnik z avtobusom, so zapisali na svoji spletni strani.

Borut Živulovič/Bobo

Mamutovo okostje je shranjeno v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, kjer je postal njihov zaščitni znak. Kot piše na spletni strani muzeja, je okostje iz Nevelj ostanek samca, ki je na tem območju živel pred približno 20 tisoč leti. V muzeju še poudarjajo, da je to eno najpopolnejših okostij mamuta v Evropi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol