N. V. | 5. 5. 2022, 07:00

FOTO: Poglejte, na kakšen način je slovenska šola poskrbela, da se je ukrajinska deklica vključila med vrstnike

Profimedia

Na slovenskih osnovnih šolah se zaposleni spopadajo s težavo, kako v učni sistem vključiti ukrajinske otroke. Na Osnovni šoli Beltinci so deklico vključili medse z zanimivim projektom.

Naša kultura narekuje, da obiskom ponudimo stol v znak dobrodošlice. Ko pridemo k nekomu na obisk, nam običajno rečejo: "Usedi se."

Zato so na Osnovni šoli Beltinci izpeljali projekt s stoli, ki je nastal kot preplet dveh aktivnosti: prva je bila recikliranje oziroma ponovna uporaba, druga pa vključitev učenke iz Ukrajine v učno okolje.

Reciklaža stolov

Najprej je bila ideja, da poskušajo reciklirati stare stole, ki jih bodo lahko tudi uporabili na šoli, za Metropolitan pojasnujejo s šole. Sedaj se ti stoli nahajajo v kabinetih, na hodnikih, pred pisarnami ...

Osnovna šola Beltinci

Vključitev učenke iz Ukrajine

Ravno v tem času pa je na njihovo šolo prišla učenka iz Ukrajine, ki so jo povabili k projektu, saj ne razume slovenskega jezika in ne more sodelovati pri vseh urah pouka.

"Da bi ji ta čas nekako zapolnili in predvsem, da bi ji dali občutek sprejetosti in koristnosti, smo jo vključili v obnovo stolov," povedo s šole.

Osnovna šola Beltinci

Nezavedno so prek barvanja in drugih postopkov obnavljanja stolov, vzpostavili z učenko stik, pridobili njeno zaupanje in jo na nek način vključili v njihovo okolje. "Zato imajo ti stoli toliko pomembnejšo vlogo," pove pobudnica projekta Janja Žalik Jerebič z Osnovne šole Beltinci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.