N. V. | 30. 12. 2022, 16:36

(FOTO) Praznična tradicija policistov: kape so zmetali v Muro

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/BOBO

Spet je prišel tisti čas v letu, ko se policisti zberejo na mostu in med valove reke pošljejo svoje kape. To počnejo že od začetka devetdesetih let, ko je prvo kapo z mostu odpihnil veter.

Metanje policijske kape je že dolga tradicija policistov, zaposlenih na postajah mejne policije Petišovci in Mursko Središče.

Tradicijo ohranjajo že od začetka devetdesetih let, ko je prvo kapo z mostu odpihnil veter.

Dogodka vmes štiri leta ni bilo, potem pa so se leta 2018 odločili običaj obuditi in s tem potrditi dobro sodelovanje slovenskih in hrvaških obmejnih varnostnih organov. Kapo v valove Mure vsako leto izmenično pošiljajo policisti s slovenske in hrvaške strani meje, poroča portal Sobotainfo. Letos je padla hrvaška kapa.

Proslavili odpravo meje

Letošnja slovesnost je še toliko bolj posebna, ker je jutri veliki dan za Hrvaško, a tudi za Slovenijo, kajti "padla bo meja med državama", pišejo.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/BOBO

Tako bodo vsi policisti s tega območja premeščeni v enote za izravnalne ukrepe, izjema so tisti, ki so že sedaj želeli drugam, nova sistemizacija pa bo potekala v začetku pritekajočega leta. Torej se bodo obmejni policisti zaj odmaknili v notranjost in delo izvajali na drugačen način.

Kaj pa bo s tradicijo? Se bo zaradi odprave meje tudi tradicija metanja kap ukinila? Obe strani sta si bili enotni, da bodo s tradicijo skušali nadaljevati. 

Tradicija iz leta 1992

Zgodba s kapo se je rodila leta 1992, ko so policisti sosedi proslavljali zadnji delovni dan v letu. Ko se je Božo Pongrac, upokojeni policist, ki so ga v času, ko so ustanovili mejni prehod v Petišovcih, tja postavili za vodjo, vračal na domačo stran, je bril nekoliko močnejši veter, ki mu je kapo odpihnil v reko Muro; takrat so ustvarili neko novo tradicijo.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/BOBO

Čeprav je to leto, ko bi med valovi Mure naj zaplavala hrvaška kapa, pa se je v žuboreči reki znašla tudi Pongracova kapa, tista čisto prva, legendarna.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec