Amanda Buhinjak | 17. 9. 2022, 08:00

(FOTO) Sredi septembra smo, popadla pa nas je že božična mrzlica: bo do decembra sploh še kaj ostalo?

Uredništvo/fotomontaža

Le še manj kot sto dni nas loči do trenutkov, ki jih ob toplih piškotih in osvetljeni smrečici radi preživimo v družbi ljubljenih. Prodajalci so že založili police.

Na današnji dan nas le še 98 dni loči do božiča, ki za mnoge pomeni večdnevna druženja z najbližjimi, mnogi pa tega povezujejo z okraševanjem piškotov in smrečice. Odpravili smo se po trgovinah Tedi in Kik v Sloveniji in ugotovili, da je povpraševanje že od sredine septembra dovolj veliko, da okraske in druge božične pripomočke že prodajajo. 

Prvi pride, prvi melje 

Prvi izmed navedenih naj bi bil prav Kik. Eden izmed uporabnikov je na Facebooku že 16. avgusta delil, da prav tam že prodajajo božične okraske, ob tem pa zapisal: "Kik me je 'zafrknil' in na police že dal božične okraske." Na to so drugi uporabniki komentirali, da so vsako leto hitrejši, ena izmed njih je med drugim zapisala: "Se je treba pravočasno pripraviti, ker sicer hitro zmanjka." 

Ovijalni papir, adventni koledar in še in še

Prodaja božičnih stvari je že na prvi pogled obeh ponudnikov v polnem teku. Kik naj bi se kot omenjeno zgoraj v prodajo podal že v sredini avgusta, medtem ko nam je trgovka verige Tedi zaupala, da so s prodajo začeli septembra.

Ob spremljanju nakupovanja strank lahko tudi vidimo, da se vse več strank odloča za zgodnje nakupe tovrstnih okraskov, predvsem ovijalnega papirja. 

Ena izmed strank nam je zaupala: "Vedno se v nakup podam najkasneje konec oktobra. Nisem opazila, da bi bili vsako leto okraski tako hitro v prodaji, a se jih zagotovo splača kupiti prav zdaj," pove in v pojasnilo doda: "Ker je zdaj morda cena nekoliko nižja, predvsem pa zato, ker si rada naredim zalogo. Kaj pa vem, če bo decembra še sploh takšna ponudba in ali bom sploh dobila to, kar potrebujem."

Uredništvo

Kako stranke komentirajo cene? 

O primerjavi cen lahko trenutno še govorimo o tem, da niso "pretirane," kot nam je odgovorila ena izmed nakupovalk: "Zaenkrat ponudba še je, cene niso pretirane, čeprav predvsem za lesene jelenčke opažam, da so nekoliko višje, kot so bile lani," pove. K temu njena prijateljica pripomni: "Cene so zagotovo višje, ne bi znala podati točne ocene, ampak včasih bi za škatlo okraskov za smrečico dala od 5 do 6 evrov, danes zagotovo približno 10 evrov." Cene so v primerjavi med omenjenima trgovinama podobne in trenutno ne odstopajo za več kot en evro.

Uredništvo

V rdeči, zeleni, beli in odtenkih nežno rožnate

Z ogledom polic smo ugotovili, da so barve, ki se najpogosteje pojavljajo, odtenki rdeče, srebrne, zlate in tipično božično zelene. Naredili smo kratko anketo in izvedeli, v katere barve okrasijo smrečico. Medtem ko so nekateri rekli, da se prilagajajo vsakoletnem trendu, so v večini navajali barve, ki so dostopne v trgovinah - predvsem zlata, rdeča in srebrna v različnih barvnih kombinacijah.

Sicer tradicionalnim barvam se v trgovinah, ki smo ju obiskali, pojavljajo še okraski v nežnih rožnatih odtenkih.  

Uredništvo

Trenutno kaže, da trgovci police šele dodobra polnijo, a povpraševanje vsekakor iz dneva v dan narašča. Omenjena stranka nam je namreč tudi povedala: "Včasih nakupim celo za več let vnaprej. Saj nikoli ne vem, ali bom kdaj še dobila nekaj, kar je morda zunaj mode, a je zame tradicionalno, kot recimo zvezda na vrhu smrečice." 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol