A. B. | 3. 10. 2022, 08:43

FOTO: Žalostni pogledi – nekoč košček raja, danes v kritičnem stanju

Facebook/Slovenija Terme/Smart Travel

Poletje je postreglo z vrtoglavimi temperaturami, ki so dolgotrajno vplivale na podobo izjemno priljubljene turistične destinacije. Razmere bi po besedah pristojnih lahko bile še slabše.

Po celotni Evropi in tudi v Sloveniji je suša močno vplivala na naravne vodne bisere. Prizanesli nista niti Planšarskemu jezeru na Zgornjem Jezerskem. 

Planšarsko jezero vsakih nekaj let popolnoma presahne, zato bi lahko bilo po navedbah turističnoinformacijskega centra stanje še hujše, a je znatno znižanje vodne gladine letos vplivalo tudi na rastline in živali v njem. 

Smaragdno zelena voda na kritični točki

Naravni rezervat Zelenci velja za enega najlepših območij s kristalno čisto in v smaragdnih odtenkih sijoče barve vode, "iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo, številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci", pojasnjujejo na spletni strani Kranjske Gore.  

Nekoč v siju smaragdne barve, danes le še žalostna luža.

Nekoč v siju smaragdne barve, danes le še žalostna luža.

Facebook/ TIC Jezersko/Boštjan Meglič/fotomontaža

V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci.

A v naravnem rezervatu je še komaj kaj vode, ki omogoča preživetje živalskih in rastlinskih vrst, ostale so le presahnjene luže s polno mulja in pene.  

Metod Rogelj iz kranjske enote Zavoda za varstvo narave je ogorčeno zaupal, da jih v taki obliki še ni videl: "Enkrat so lahko Zelenci jezero, spet drugič – še posebej poleti – lahko gladina pade za meter ali celo meter in pol," je razlagal po navedbah N1. Vnovična povrnitev v smaragdne barve je odvisna od padavin, a je trenutno stanje kritično in tudi zanj nenavadno. 

Razočarani tudi domačini 

"Jezersko je idilična točka za skok v hribe. In Planšarsko jezero je motiv na mnogoterih fotografijah zaradi odseva hribov v ozadju v vodi. No, tako je bilo nekoč. Podoba Planšarskega jezera v teh dneh je povsem drugačna. Kjer je bilo nekoč jezero, je zemlja in mulj. In če si nekoč lahko skočil v to jezero – leta 2018 je julija imelo jezero 12 stopinj in je ponujalo odlično ohladitev, je zdaj to nemogoče," lahko preberemo na spletnem portalu Had.si.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.