A. B./STA | 16. 9. 2022, 10:01

(FOTO) Slovenijo zajele poplave: zaradi plazu se je udrla cesta

Facebook/Neurje.si/fotomontaža

Gasilci so imeli polne roke dela zaradi obilnega deževja, ki je povzročal veliko preglavic tako v prometu kot v naravi. Padlo je veliko dežja, ta pa naj še ne bi pojenjal.

Na več območjih v Sloveniji so v noči na petek zabeležili več kot 100 litrov padavin na kvadratni meter. Od 20. ure v četrtek do 5.30 danes so to mejo presegli na Šebreljskem vrhu (146,6 litra), v Idriji (125,1 litra), na Vrhniki (119,2 litra) in Blegošu (102,6 litra), je na Twitterju zapisala Agencija RS za okolje. 

Intervencije, ki se še zmeraj vrstijo, so v Kobaridu zaradi poplav in plazu povzročile tudi poškodbe na cesti.

Nevaren udor ceste v Kobaridu 

"Intervencije se vrstijo," so na Facebooku v času največjih nevihtnih posledic javnost obvestili iz Gasilske enote Kobarid. Intervirali so vsaj 17-krat. "Situacija se še ne bo umirila, saj bo skozi celoten dan po večini države deževalo. Že včeraj je lokalno padlo več kot 160 mm padavin, kar je povzročilo hiter porast vodotokov ter drugih hudournikov," pa so na Facebooku sporočili iz Neurje.si. 

"Gradaščica in Poljanska Sora sta že začeli poplavljati, v širši okolici Ljubljane pa lahko pričakujemo obširne poplave, saj so nekatere reke že na visokovodnih pretokih, omenjeno deževje pa ne prinaša nič dobrega," so med drugim zapisali na Neurje.si. 

Na Primorskem se lahko tudi danes razvijejo močnejše nevihte!

Zaradi ugodnih pogojev ob morju lahko tudi danes nastajajo močnejše nevihte, ki lahko lokalno postrežejo s točo ter silovitim nevihtnim pišem. Zaradi izjemnega vetrovnega profila ter zadostne količine vlage in toplega zraka (ki ga prinaša jugozahodnik) je največ verjetnosti za razvoj neurij vzdolž slovenske obale. V noči na soboto bo zapihal veter vzhodnih smeri.

Javna gasilska služba v Ljubljani je do zdaj, iz naslova četrtkovega neurja oziroma močnejšega deževja, opravila 58 intervencij. Poleg Gasilske brigade Ljubljana je sodelovalo še 20 prostovoljnih gasilskih enot. Tako je bilo na terenu skupaj 237 gasilcev ob pomoči 63 vozil. Občanom so razdelili tudi okoli 250 vreč peska.

Veliko je bilo poplavljenih kleti objektov, nekaj je bilo poškodovanih streh ter podrtih dreves.

Voda je vdrla v kletne ali pritlične prostore na dveh osnovnih šolah, eni srednji šoli, vrtcu, knjižnici ter v več drugih poslovnih objektih. Poleg tega so v četrtek posredovali še na dveh požarih objektov, so za STA pojasnili v ljubljanski gasilski brigadi. 



Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol