A. B./STA | 16. 9. 2022, 07:18

(FOTO in VIDEO) Klestila toča, dež poplavil priljubljeno galerijo, udar strele zanetil požar: neurja se bodo še nadaljevala!

Neurje.si/Nejc Parašuh/Facebook/Hribovc/fotomontaža

V eni izmed slovenskih občin je samo v dveh urah padlo 153 milimetrov na kvadratni meter padavin, kar sta dve tretjini mesečnega povprečja. 

Močno deževje in lokalni nalivi po državi še zmeraj povzročajo težave. Po podatkih prometnoinformacijskega centra je bil zaradi močnejših padavin, poplav in nanosov materiala ponekod po Sloveniji oviran promet, klestila je toča, požar pa je zanetil udar strele. 

Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, so po doslej zbranih podatkih zabeležili 191 dogodkov po vsej državi. Aktiviranih je bilo 87 gasilskih enot, od teh šest poklicnih.

Zaprte ceste v prestolnici

Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov, avtosalonov, dvoran, gospodarskih objektov, industrijskih stavb, knjižnic, nakupovalnih prostorov, poslovnih objektov, prodajaln, gostinskih prostorov, skladišč, šol, vrtcev in lekarne. Trenutno nekatere linije avtobusnih prevozov zaradi poplav še zmeraj ne obratujejo. 

Glede na podatke uprave za zaščito in reševanje je v občini Ljubljana meteorna voda ob močnem nalivu zalila več garaž, podhodov, kletnih in stanovanjskih prostorov, skladišč in poslovnih prostorov.

Meteorna voda je zalila Narodno galerijo v Ljubljani. Kot so sporočili iz galerije, so vse umetnine na varnem, ogled razstav pa do ponedeljka ne bo mogoč. Kasneje so novico iz Narodne galerije sporočili tudi na Facebooku. 

Kot še poročajo, je največ dežja padlo v Breginju, in sicer 154,2 milimetra. Več kot 90 milimetrov je padlo še v Hrastjah pri Ljubljani, Žireh, Dvoru pri Polhovem Gradcu, Osilnici, na postaji Ljubljana - Bežigrad ter v vasi Krn, navaja Arso.

Udar strele zanetil požar 

Udar strele je zanetil požar na ostrešju stanovanjskega objekta v v Ljubljani. Požar je popolnoma uničil 50 kvadratnih metrov ostrešja in del kuhinje v mansardi. Zagorelo je tudi ostrešje gospodarskega poslopja v občini Kozje.

Plohe in nevihte se bodo še nadaljevale

Po navedbah Arsa se bodo v zahodnih krajih nevihte nadaljevale tudi zjutraj. V večjem delu Slovenije bo še vedno deževalo, najnižje jutranje temperature pa bodo od 13 do 17, na Goriškem in ob morju pa okoli 20 stopinj Celzija. V petek bodo predvsem na Primorskem možna krajevna neurja.

"Danes bo še oblačno in deževno. Prav tako se bodo še pojavljali dolgotrajni krajevni nalivi, na Primorskem, kjer bo nestabilnost ozračja največja, so možna tudi krajevna neurja z močnimi sunki vetra in točo," so vreme napovedali na Vreme 24/7. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord