Uredništvo | 26. 2. 2024, 13:09

Po protestni gesti na košarkarski tekmi, ki je razdelila Slovenijo, Franci Kek prekinil molk in pojasnil ozadje

Borut Živulović/Bobo

Kek je prišel na igrišče in se ulegel na tla, okrog glave pa je imel za palestinsko ljudstvo značilno črno-belo kefijo, ki nosi simboliko palestinskega upora in solidarnosti.

Poročali smo že, da je včerajšnjo tekmo slovenske košarkarske reprezentance z izraelsko ekipo zaznamovala tudi politika: nekateri navijači so v rokah držali protestna sporočila, usmerjena zoper izraelsko politiko do Palestine, na igrišče pa je prišel tudi igralec in politik Franci Kek in se ulegel na tla.

Okrog vratu oziroma okrog glave je imel za palestinsko ljudstvo značilno črno-belo kefijo, ki nosi simboliko palestinskega upora in solidarnosti. Zaradi tega je bila tekma za nekaj trenutkov celo prekinjena, k njemu pa so pristopili varnostniki in ga pospremili s parketa.

"Košarkarska tekma je bila drugorazredna tema"

Kek se je že oglasil na družbenem omrežju X, kjer je podal svojo perspektivo na dogodek.

"V času globalne brezbrižnosti je potrebno vstati iz cone udobja in jasno povedati, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci in da Netanjahu, ko se pogleda v ogledalo, v njem vidi Hitlerja. Današnja košarkarska tekma je bila ob vsem tem drugorazredna tema," je zapisal.

Policija je po tekmi medijem sicer sporočila, da je bilo varovanje med tekmo izvedeno skladno z izdelanim načrtom.

"Pri varovanju so bila uporabljena tudi tehnična sredstva za fotografiranje, video ter avdio snemanje," so zapisali. Ob tem so posredovali tudi informacijo, da sta bili času prireditve ugotovljeni dve kršitvi po ZJZ in ZZasV, zoper oba kršitelja, ki so ju varnostniki pospremili iz arene, pa bo uveden prekrškovni postopek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord