Špela Šimenc | 11. 12. 2023, 20:00

Mladenič z neizmerno voljo, ki ga je nesreča prikovala na invalidski voziček, a ni vzela njegovih sanj

arhiv Gašper Mlakar

Čeprav mu življenje ni prizanašalo, Gašper Mlakar pravi, da obupavanje ni v njegovi naravi. Danes šteje male zmage in ceni drobne stvari, uspešen pa je tako na poslovni kot športni poti. 

Gašper Mlakar iz Jerman Vrha pri Bučki (v občini Škocjan) je 24-letni mladenič, ki se mu je pred šestimi leti življenje v hipu obrnilo na glavo. Ko je bil star 17 let, je med poletnimi počitnicami, ko se je peljal na počitniško delo, doživel prometno nesrečo z motorjem, ki ga je za vedno prikovala na invalidski voziček.

Od odhodu od doma se spominja, da ga je oče opozoril na spolzko cesto, drugega se ne spominja. Ob nesreči je bil nezavesten, sledila je dolga operacija in iz kome se je zbudil po enem tednu. Poškodbe vratnih vretenc so bile prehude, postal je tetraplegik, prej velikemu nogometnemu navdušencu in ljubitelju smučanja se je življenje sesulo kot hišica iz kart. Sledila so tri leta rehabilitacije, v katerih je pretresal svojo situacijo in razmišljal, kako naprej. Za njim so bila tri leta šolanja na lesni šoli, načrtoval je še dve leti šolanja, pa je imelo življenje svoje načrte. 

A če kaj, Gašper Mlakar nikoli ni obupaval (pravi, da to ni v njegovi naravi), nikoli ga niso prevzele temne misli, pač pa vedno skuša na življenje gledati pozitivno.

Tudi to mu je prav gotovo pomagalo, da danes živi polno kot le kaj. "Od nekdaj sem zelo energičen in pozitiven, imam kar močan karakter. To mi je gotovo pomagalo, da sem nesrečo tako sprejel, kot sem jo. Še danes sem tak," pravi. "Pozabi napako. Nauči se lekcije," se v prevodu glasi angleški zapis, ki ga je zapisal pod eno izmed fotografij na svojem Facebook profilu in zelo dobro prikaže, iz kakšnega testa je Škocjančan. 

Unikatni leseni izdelki

Po nesreči je ostal v lesni stroki. Ni postal mizar, kot si je pred tem želel, pač pa se je usmeril v oblikovanje lesa. Danes pod blagovno znamko GM Wood ustvarja čudovite izdelke, od jaslic, personaliziranih novoletnih okraskov do eko sveč, dekoracij ob veliki noči in še marsikaj drugega. Po naravi je tak, da rad malo tvega ("v mejah normale," doda) in tako je bilo tudi, ko se je še precej mlad odločil za nakup cnc stroja za graviranje, ki – kot se pošali – "naredi tisto, kar mu naročim." Pravi, da je bil prepričan vase, da mu bo uspelo.

Doma so ga podprli, delavnico si je ustvaril v domači hiši, kjer večino časa prebije ob snovanju novih idej. Ideje nariše v posebnem programu, nato pa datoteko prenese v stroj, ki reže in gravira. Ob tem je popoln samouk, zato veliko časa posveti učenju. Njegov prvi izdelek so bili obeski za ključe, sčasoma so z znanjem izdelki postajali vedno zahtevnejši (tudi vedno bolj barviti in 3D), vedno pa ponudbo prilagaja letnemu času. Ujeli smo ga sredi decembrske 'mrzlice', ko so med njegovimi najbolj priljubljenimi izdelki personalizirani okraski za na smrečico, ki so tudi zelo lepo darilo. Les ostaja v središču njegovega ustvarjanja, predvsem ga privlači, da gre za naraven in okolju prijazen material.

Cilj? Na paraolimpijske igre!

Šport ostaja pomemben del življenja Gašperja Mlakarja. Svoje novo veselje je našel v namiznem tenisu, ki ga je sicer občasno igral že pred nesrečo in bil med osnovnošolci izjemno uspešen. A takrat so bili poleg tudi številni drugi športi, danes pa se naš sogovornik 'pink ponku' popolnoma in profesionalno posveča. "Pink ponk je trenutno pri meni na prvem mestu, veliko mi pomeni in temu posvečam največ časa," pravi. Trenira kar od osem- do desetkrat na teden, dvakrat na teden se vozi tudi iz Škocjana na treninge v Ljubljano. Do zdaj se je udeleževal državnih tekmovanj, v prihodnjem letu ga čakajo prva mednarodna prvenstva, njegov cilj pa je udeležba pa paraolimpijskih igrah. 

Motor je še vedno njegova ljubezen

Čeprav bi marsikdo mislil, da človek, ki doživi takšno nesrečo, ki jo je doživel Gašper Mlakar, z motorji ne želi imeti več opravka, to ni tako. Motor ostaja velika ljubezen v življenju našega sogovornika, ki izhaja iz zelo motoristične družine. Že kmalu po nesreči je dejal, da mu niti za en trenutek, ki ga je preživel na motorju, ni žal. Danes se vozi s prilagojenim štirikolesnikom. Je tudi ambasador Belih angelov – zavoda, ki je bil ustanovljen z namenom pomoči in podpore motoristom po prometni nesreči in katerega poslanstvo se je pričelo uresničevati prav z Gašperjevo zgodbo.

Gašper Mlakar je fant, iz katerega vejeta neizmerna volja in življenjska energija. Pravi, da po nesreči ceni drobne stvari, ki jih prej ni znal videti. In da slaba volja ne pelje nikamor. Svoje življenje danes vidi kot polno malih zmag, njegovo moto pa je: 'Biti vsak dan boljši'.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol