A. B./STA | 26. 11. 2022, 12:30

Gibanje Svoboda izbrisalo Twitter profil: pojasnili so, zakaj

Milos Vujinovic/BOBO

Novica prihaja le tri tedne po tem, ko je bil njihov račun zaradi domnevnih tehničnih težav izbrisan. 

Stranka Gibanje Svoboda se je odločila, da družbenega omrežja Twitter ne bodo več uporabljali, so sporočili v zapisu na svoji spletni strani. Novico so delili tri tedne po tem, ko je bil njihov račun zaradi domnevne tehnične napake zakljenjen. Sami pojasnjujejo, da so v tem času ugotovili, da za učinkovito obveščanje in nagovarjanje prebivalcev tega omrežja ne potrebujejo. 

Utemeljitve v analizah

"Analize kažejo, da Twitter v Sloveniji aktivno uporablja zgolj ozek krog ljudi, hkrati pa se je sprevrgel v družbeno omrežje, ki so ga določene skupine – predvsem gre za člane in podpornike nekaterih političnih strank – zlorabile za poglabljanje polarizacije, širjenje lažnih novic, manipulacij, diskreditacij,  žalitev in celo sovražnega govora," so zapisali, zaradi česar pričakujejo, da se bosta nedostojna komunikacija in sovražni govor s tem le še razširila po omrežju. 

"V Gibanju Svoboda pri tem – pa čeprav gre zgolj za uporabo tega družbenega omrežja – nočemo več sodelovati in tudi ne bomo, vse dokler bo raven komunikacije na Twitterju takšna, kot je zdaj," so odkrito zapisali.

Prizadevajo si za vključujočo in spoštljivo komunikacijo

V zaključnih besedah so se sklicali na to, da so volivkam in volivcem obljubili, da bodo na vseh ravneh družbe vzpostavili kulturni dialog in spoštljivo ter vključujočo komunikacijo. Temu sledi tudi njihova odločitev za umik profila na Twitterju. Svoje obveščanje bodo nadaljevali preko Facebooka, Instagrama in spletne strani.

Trenutno stanje na Twitterju je kaotično 

Kot je znano, je Twitterjev stari sistem preverjanja računov Musk prevetril že kmalu po 44 milijard dolarjev vrednem prevzemu. Če so morali zvezdniki iz sveta zabave, politiki, novinarji in druge javne osebe prej potrditi identiteto z dokazi, da so si prislužili značko z modro kljukico, so po novem modelu značko za preverjen račun prejeli vsi, ki so zanjo plačali naročnino v višini osmih dolarjev na mesec. Slednje je na Twitterju povzročilo poplavo lažnih računov, zato so morali prenovljen sistem začasno ustaviti.

Musk je na Twitter že vrnil nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Odločitev je sprejel na podlagi rezultatov ankete, ki je pokazala, da ji je naklonjenih 51,8 odstotka od okoli 15 milijonov uporabnikov Twitterja.

Prejšnje vodstvo Twitterja je Trumpu zaprlo račun zaradi spodbujanja privržencev k napadu na kongres in drugih spornih objav.

Prav tako je Musk že obnovil tudi račune več drugih kontroverznih, predhodno prepovedanih ali suspendiranih uporabnikov, vključno s konservativnim kanadskim podcasterjem Jordanom Petersonom, desničarsko satirično spletno stranjo Babylon Bee in komičarko Kathy Griffin.


Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.