P.M. | 19. 1. 2023, 11:13

Glovo razkriva, kakšno hrano Slovenci najpogosteje naročamo (to veliko pove o nas)

Profimedia

Njihovi kurirji z rumenimi torbami na hrbtih, ki mimo nas drvijo na kolesih in motorjih, po svetu letno opravijo na milijone kilometrov. Vse bolj priljubljeni so tudi pri nas.

Podjetje Glovo, ki spada med največje svetovne platforme za hitro dostavo različnih kategorij izdelkov, je prisotno v 25 državah po vsem svetu, od leta 2021 tudi v Sloveniji. Na podlagi dejavnosti uporabnikov v 27 slovenskih mestih je podjetje objavilo zanimivo statistiko preteklega leta, navaja Ljubljana Info.

Najbolj priljubljena ameriška kuhinja

Po podatkih podjetja je med njihovimi slovenskimi uporabniki najbolj priljubljena ameriška kuhinja. Tej sledita italijanska in azijska. Kot navajajo, so najljubše jedi slovenskih uporabnikov burgerji, pice in pad thai. Naročila burgerjev so se v zadnjem letu povečala za štirikrat, najbolj priljubljeni pa so kot večerni obrok.

Lani se je v Sloveniji skoraj potrojila t. i. azijska oznaka, število naročil v tej kategoriji se je povečalo za 293 odstotkov. Sem spadajo kitajska, azijska, tajska, japonska, suši in korejska hrana. Za 227 odstotkov so narasla tudi naročila zdrave hrane, ki si jo Slovenci še posebej radi omislimo za petkovo kosilo. Še en podatek: slovenski uporabniki aplikacije največ naročajo ob petkih.

V Sloveniji ima Glovo več kot 800 aktivnih partnerjev, med katerimi veliko večino predstavljajo majhna lokalna in srednje velika podjetja.

Aplikacija omogoča dodeljevanje napitnin

Pri podjetju pravijo, da so napitnine uporabnikov, ki jih ob dostavi pustijo njihovim kurirjem, zelo pogoste. Najbolj radodarni so v Murski Soboti, kjer je kurirje lani z napitnino nagradilo 16,40 odstotka lokalnih strank. Le malenkost manj, 16,20 odstotka strank, daje napitnino v Mariboru, sledi Ptuj s 15,96 odstotka. 

Najbolj zvest uporabnik v letu 2022 prihaja iz Ljubljane in je v zadnjih 12 mesecih prek aplikacije Glovo oddal 257 naročil. Dan, ko je največ Slovencev naročilo dostavo hrane, je bil 15. december. Zunaj živilske kategorije so najbolj zaželene rože. Dan žena je bil brez presenečenja dan, ko so slovenski uporabniki naročali največ cvetja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord