3. 5. 2022, 14:04

Fajon, Golob in Mesec prvič skupaj spregovorili o naši prihodnosti! Kaj so povedali?

Bobo
Fajon, Golob in Mesec prvič skupaj spregovorili o naši prihodnosti! Kaj so povedali? (foto: Bobo)

Prvi trije koalicijski partnerji so se prvič skupaj pojavili pred sedmo silo. Najverjetnejši kandidat za mandatarja Robert Golob je po opravljenem prvem krogu pogajanj s strankama SD in Levica povedal, da je 3. junij najhitrejši rok za sestavo vlade. Ali bomo torej novo sestavo že videli pred počitnicami?

Dve minuti po napovedani uri so pred mikrofon stopili predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. Ob začetku koalicijskih pogajanj so podali podali prvo skupno izjavo za medije.

Prvi je, kot se spodobi, spregovoril bodoči predsednik vlade, Robert Golob.

"En lep pozdrav. Veseli nas, da ste se zbrali v tako velikem številu. Za nami je zelo uspešen prvi del pogajanj. Najpomembnejša stvar je časovnica. Dogovorili smo se, da je 3. junij najhitrejši rok, da sestavimo vlado. Predpogoj za to pa je, da pred 13. majem uskladimo večino točk in da lahko gremo s formiranjem parlamenta naprej s hitrim postopkom. Jutri stečejo delna pogajanja. Delali bomo non stop. O imenih še nismo govorili, smo se pa pogovarjali, kako bomo usklajevali programske vsebine in zakon o vladi."

Po nagovoru je odgovoril še na nekaj vprašanj novinarjev, med drugim je povedal tudi, da konkretnih imen konec tedna še ne bo. Da pa bo vlada najverjetneje zadržala 17 ministrstvev, oziroma po njegovih besedah so trenutno znotraj tega števila, kakšno več ali manj. Zakaj so se tako dolgo zadržali skupaj, pa je povedal:

"Radi se družimo. Se fajn počutimo skupaj in smo se fajn imeli skupaj." Težav po njegovih besedah ne vidijo nikjer: "Danes nismo naleteli na težave, ki bi bile problematične z roki."

Za njim je pred mikrofon stopila Tanja Fajon, ki je najprej ob vprašanju, zakaj so prva pogajanja trajala tako dolgo - za zaprtimi vrati so se zadržali tri ure - povedala: "Skoraj 3 ure smo sedeli. Prvič smo sedeli skupaj. Veliko je bilo za pogledati, povedati. Sledili bomo ambiciozni napovedi, da začnemo z delom v začetku junija. Večjih zapletov ni videti. Atmosfera pogovorov je bila dobra. Jutri začnemo vsak dan delati na koalicijski pogodbi."

Bobo

Na mizi še niso imeli nobenega vsebinskega papirja, so pa gledali, kaj bi bilo za vsako stranko najbolje.

Kratko in jedrnato

Da so pogajnaja uspešno stekla, je kot zadnji potrdil tudi Luka Mesec. Usklajeni odgovori, da so uskladili časovnico, so prišli torej z vseh treh strani, Mesec pa je še dodal, da so pogajanja uspešno stekla. "Pogovorili smo se o prioritetah strank, prvi obrisi vlade se že kažejo, ampak več bo znanega v naslednjih dneh, ko bodo stranke vse pregledale. Naj pa še dodam, da nekatera ugibanja, ki so prisotna v javnosti, niso napačna." 

V javnosti se namreč ugiba, da bi Levica utegnila zasesti resorje sociale, šolstva in kulture. Na pogajanjih sta se mu pridružila generalni sekretar stranke Simon Maljevac in sekretar poslanske skupine Matej Kolenc.

S pogajanji bodo nadaljevali že jutri, v enaki sestavi, se pošali Mesec: "Nimamo še novih koalicijskih partnerjev."

Kakšno vlado lahko pričakujemo Slovenci?

Luka Mesec: "Lahko pričakujete vlado, ki bo gledala v leto 2030, bo operativna in po dolgem času spet levosredinska."

Tanja Fajon: "Trdno in stabilno vlado, ki bo spoštovala ljudi, poslušala civilno družbo, gledala proti razvojnemu desetletju, kako Slovenijo narediti varno, prijazno, solidarno. Razvojni cilji so veliki in tem ambicijam bomo sledili." 

Robert Golob: "Zastavili smo si dva mandata. Že danes. Če želimo uresničiti razvojne cilje vlade, moramo imeti dva mandata. Če hočemo deliti, moramo znati tudi ustvarjati. Vlada bo usmerjena v dva pola. In iz tega razloga moramo znati ustvarjati in deliti. Najprej bomo poskbreli za najšibkejše. Ciljamo na leto 2030, ko bomo živeli v državi, v kateri ne bomo samo ponosni, ampak bomo vsi želeli živeti v Sloveniji. Ustavili bomo beg možganov, da se ljudje ne bodo počutili slabo ob dejstvu, kako živijo, in kdo jim vlada. Svoboda ni samo v imenu gibanja, ampak v temeljih načelih, ki jim bomo sledili ob naši vladi."

Do konca tedna moramo imeti razrez vlade.

"Vlada se maščuje ljudem!"

Novinarji so navzoče vprašali tudi o komentarju na ceno goriv. Svoj pogled je prvi podal Golob: "To, kar se danes dogaja, je nagajanje. Vlada se maščuje ljudem, ker jih niso izvolili in jim zdaj nalaga, naj plačujejo višje cene.

To kaže na to, da so bili vsi bonbončki dani na vrvici. Ko so volitve mimo, se bonbončki umikajo.

Ko trg ne deluje, in očitno je, da trg naftnih derivatov ne deluje, nastopi čas za regulacijo. Lahko pa povem, da opazimo sume kartelnega dogovarjanja. Mi bomo, če bomo to opažali ša naprej, pozvali AVK, da ukrepa proti trgovcem z naftnimi derivati. Cene, ki so jih postavili, so tako neverjetne, da si zaslužijo podrobnejšo analizo." Luka Mesec pa je dodal še: "Ljudem se maščujejo in onemogočajo, da bi skorumpiran minister odstopil."

Robert Golob je sedmi sili namenil polnih 12 minut, po njegovem odhodu pa je Mesec dodal še: "Ljudem se maščujejo, onemogočajo, da bi skorumpiran minister odstopil."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.