Uredništvo | 21. 8. 2023, 22:54

Je končno napočil čas za enotno politiko? Golob in Janša skupaj o obnovi Slovenije po poplavah

Instagram/24ur

Strinjala sta se, da zdaj ni čas za politično obračunavanje in razčiščevanje preteklosti. Kaj sta še povedala?

Predsednik vlade Robert Golob in prvak opozicijske stranke SDS Janez Janša sta v oddaji 24ur zvečer spregovorila o sanaciji po najhujših poplavah v zgodovini Slovenije, ki so prizadele na tisoče ljudi. 

Ljudem je treba zdaj pomagati!

Ker je pred dnevi predsednik vlade Golob dejal, da si želi, "da bi narodna enotnost trajala čim dlje", ga je voditelj Uroš Slak uvodoma vprašal, zakaj je to izjavil. "Gre za največjo tragedijo v samostojni Sloveniji, hitrost odziva pa je tu ključnega pomena," je odgovoril.

"Hitro lahko reagiramo le, če smo enotni" je večkrat poudaril Golob.

Na isto vprašanje je šef stranke SDS in vodja opozicije Janez Janša odgovoril: "Enotnost je odvisna od tistega, ki vlada, ta ima v rokah platno in škarje. V takšnih situacijah, kot jo imamo zdaj v Sloveniji, se mi zdi normalno, da smo enotni, saj moramo vsi pomagati. Žal pa ni bilo tako v času kovidne krize ..."

Poenotena sta predvsem okrog tega, da je treba ukrepati hitro.

Poenotena sta predvsem okrog tega, da je treba ukrepati hitro.

Pop TV/posnetek zaslona

Tudi o pomenu skupnega sporočila

Po Golobovih besedah se to sporočilo glasi: "Poskrbeli bomo za vas. Za razčiščevanje preteklosti je še čas." Zanj pa, kot meni, morata poskrbeti tako koalicija kot opozicija. "Ljudem, ki so vse izgubili, je skupno sporočilo politike zelo pomembno," je prepričan.

Profimedia

Janša pa je ob tem dodal: "Poleg materialne pomoči je treba ustvariti tudi vzdušje, da se da in da zmoremo." Poudaril je tudi, da pozornost na prizadetih območjih ne sme usahniti. "Najpomembnješa je pozornost, ta pa je odvisna tudi od medijev in od tega, da vaše kamere ne bodo čez čas ugasnile," se je na voditelja oddaje obrnil prvak opozicije.

Ob tem je Golob zagotovil, da oni na žrtve poplav ne bodo pozabili niti potem, ko bodo ugasnile kamere. "Mi merimo rezultate vsak teden. Kajti šteje tudi to, da ljudje vidijo, da naši ukrepi prijemljejo."

Program sanacije po poplavah?

Ta je po Golobovih besedah v pripravi. Od konkretnih predlogov, ki jih je podala opozicija, namerava vlada po besedah Goloba podpreti predlog za ustanovitev posebnega sklada za obnovo po poplavah, ki ga je predlagala NSi. Strinja se tudi z mnenjem Janše, da je treba pohitriti postopke umeščanja protipoplavnih zaščit in zmanjšati birokratske ovire za popoplavno obnovo.

"Ukrepi gredo v pravo smer," je dejal prvak opozicije.

"Ukrepi gredo v pravo smer," je dejal prvak opozicije.

Pop TV/posnetek zaslona

V ta namen se nameravajo v torek sestati s predstavniki bank in zavarovalnic, v načrtu so tudi drugi sestanki. "Kdor ima več, je tudi pravilno, da prispeva več," je dejal Golob. Janša pa je opozoril, da je treba najprej postrgati vse možne vire, šele nato pa se gre lahko, kot se je izrazil, "na žepe davkoplačevalcev".

Golob je tudi napovedal, da kljub sprejemanju sanacijskih ukrepov po poplavah druge reforme ne bodo zastale, ime novega zdravstvenega ministra pa bi moralo biti po njegovih predvidevanjih znano do konca septembra.