15. 12. 2022, 11:29 | Vir: STA

Evropska energetika: Golob o tem, kje so razhajanja med članicami

Profimedia

Vseeno je prepričan, da bo dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina dosežen. Kako?

Slovenski premier Robert Golob pričakuje, da bo šla razprava v Bruslju v smer priprave predloga, ki bo dobil kvalificirano večino. Največ razprave pričakuje o globalni konkurenčnosti EU. O tem bodo voditelji govorili v luči ameriške zakonodaje za zmanjšanje inflacije, ki daje prednost domačim podjetjem.

Kakšne usmeritve bodo evropski voditelji dali ministrom za energetiko?

"Ne verjamem, da bomo iskali soglasje, na nek način gre za simbolično zadnjo možnost, ampak je to po mojem mnenju nesmiselno," je dejal premier.

Prepričan je, da bodo ministri dosegli dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina, o katerem se predhodno niso uspeli dogovoriti.

Razhajanje med članicami po njegovih besedah ostaja samo še glede višine kapice, predvsem pa glede tega, ali bo omejevanje cene veljalo samo za nizozemsko trgovalno vozlišče TTF ali za vse borze.

profimedia

Golob: "Kapica prihaja"

Kot je v torek povedal infrastrukturni minister Bojan Kumer, se Slovenija zavzema za to, da bi se mehanizem uporabljal za vse regionalne borze. Kako visoka bo omejitev, po premierjevem mnenju niti ni pomembno.

"Pomembno je, da damo sporočilo, da kapica prihaja. Konec koncev se lahko o višini razpravlja tudi čez tri ali šest mesecev in se jo takrat popravi, če bi prišlo do kakršnihkoli odmikov od tega, kar se danes kaže na trgu." 

Po Golobovih besedah bi morala več za iskanje kompromisa storiti tudi Evropska komisija. Ta je sredi novembra predstavila predlog mehanizma, v skladu s katerim bi zgornjo mejo cene terminskih pogodb za zemeljski plin na nizozemskem vozlišču TTF postavili pri 275 evrov na megavatno uro. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol