21. 6. 2022, 17:30 | Vir: STA

Golob je jasen: tudi TA država si zasluži povabilo za članstvo v EU!

Bobo

Pred skorajšnjo odločitvijo Bruslja o podelitvi statusa kandidatke za članstvo Ukrajini in Moldaviji, je slovenski premier izrazil podporo še eni državi.

Po zaprti seji odborov DZ za zunanjo politiko in zadeve EU je premier Robert Golob dejal, da si na vrhu EU člastvo zasluži tudi Bosna in Hercegovina (BIH).

Na skupni seji odborov so poslanci soglasno potrdili sklepe, s katerimi so začrtali zunanjepolitično usmeritev Slovenije pred zasedanjem Evropskega sveta, ki bo potekal v četrtek in petek v Bruslju.

"Prvič v zgodovini Evropska komisija ni pristopala tehnokratsko, v smislu, da bi kandidatkam za članstvo v EU predložila pogoje in šele po njihovi izpolnitvi pričela s pogovori na politični ravni," je po seji obeh odborov dejal premier.

O nadaljnji slovenski podpori Ukrajini

Glede konkretne pomoči in usmeritve Slovenije je dejal, da je bila odločitev o oklepnih vozilih, ki jih je poslala Ukrajini, sprejeta v času prejšnje vlade.

Poudaril je, da to ni bila solo akcija Slovenije, temveč je bila koordinirana skupaj z zavezniki.

Ukrajince v tem trenutku najbolj zanimajo slovenske sposobnosti in zmožnosti na področju razminiranja, je Golob dejal glede nadaljnje podpore Ukrajini.

"Pomoč na tem področju smo jim že obljubili. S tem sledimo interesom Ukrajine in jim ne vsiljujemo tistega kar ne potrebujejo," je še dodal.

Bobo

Golob vidi potencial v Zahodnem Balkanu

Tudi na področju Zahodnega Balkana Golob na vrhu vidi možnost za napredek, zlasti glede evropske poti Bosne in Hercegovine. "Ocenjujemo, da je ravno BiH tista, ki si najbolj zasluži politično sporočilo o podpori," je dejal premier.

Profimedia

Pri tem je poudaril, da tako kot Ukrajina ni odgovorna, da tam divja vojna, tudi BiH ni odgovorna, da so tam razmere takšne, kakršne so.

"Po našem mnenju si BiH zasluži posebno obravnavo in jasno sporočilo podpore. Razumemo njihove notranje izzive, vendar si želimo, da tudi oni v čim krajšem času postanejo kandidatka za vstop v EU," je dejal.

V luči tega so se na seji zavzeli, da se vzporedno z razpravami glede podelitve statusa kandidatke za članstvo Ukrajini in Moldaviji na vrhu EU opravijo tudi temeljite razprave o Zahodnem Balkanu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord