12. 8. 2022, 16:01 | Vir: STA

Golob ob obisku Drame ni skrival razočaranja: "Objekt je neprimeren!"

Bobo
Golob ob obisku Drame ni skrival razočaranja: "Objekt je neprimeren!" (foto: Bobo)

Predsednik vlade je po obisku ene najpomembnejših kulturnih ustanov presenečen, kako lahko igralci in zaposleni še delajo v tako neustreznih razmerah. Zagotovil je, da bo vlada nemudoma našla sredstva za njeno obnovo. 

Premier Robert Golob je po ogledu ljubljanske Drame ocenil, da je objekt res neprimeren in izrazil začudenje, kako se je lahko znašel v takšnem stanju. Napovedal je uvrstitev projekta prenove, ki "ni projekt enega ministrstva, ampak razvojni projekt celotne vlade", v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko z investicijo začeli takoj.

"Politiki velikokrat govorimo, da je kultura temelj slovenskega naroda. Ko pa si človek potem ogleda enega od simbolov kulture, ga malce zmrazi, ko ugotovi, da politiki včasih veliko govorijo, pa tega v resnici ne mislijo," je po sestanku povedal Golob.

Zagotovil je, da bodo sami ravnali drugače in da bodo "ta simbol do njegove 115. obletnice spravili na nivo, kot si zasluži".

Bobo

Napovedal je, da bodo projekt Drame, ki "ni projekt enega ministrstva, ampak razvojni projekt celotne vlade", uvrstili v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko z investicijo začeli takoj.

Vlade doslej niso zagotovile denarja za konkretno obnovo

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da so se z Vesno Jurca Tadel predhodno že sestali na ministrstvu, kjer so razmišljali in se pogovarjali o rešitvah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SNG Drama Ljubljana (@sngdramaljubljana)

"Žal je bilo do sedaj tako, da prejšnje vlade niso nikoli zagotovile denarja za konkretno obnovo hiše, ki je vendarle ena naših najpomembnejših kulturnih institucij. In tudi prejšnja vlada, kljub vsem obljubam, ni pustila v proračunu za leti 2022 in 2023 za ta namen nobenega denarja," je povedala.

Bobo

Izrazila je veselje, da predsednik vlade in aktualna vlada "razumeta pomen kulture, pomen naših osrednjih kulturnih ustanov" in da "to ne bo ostalo samo pri besedah, ampak bomo že takoj z naslednjim mesecem začeli tudi s konkretnimi dejanji, da bo Drama obnovljena v najkrajšem možnem času".

Igralci in zaposleni v Drami bodo tako dobili prostore, Slovenci pa kulturno ustanovo, ki bo tudi "infrastrukturno na nivoju evropskih institucij". "Vsebina je že tukaj, politiki pa ji moramo dati tudi infrastrukturno možnost," je poudarila ministrica.

Bobo

Ravnateljica Vesna Jurca Tadel je izrazila veselje nad današnjim obiskom. Kot je povedala, se še ni zgodilo, da bi si Dramo prišla ogledat predsednik vlade in ministrica za kulturo hkrati.

Menila je, da je bilo to nujno in si obenem želi, da bi bil rezultat današnjega obiska ta, "da bi se lahko čez nekaj let vsi skupaj veselili uspešnega gledališča v stavbi, ki je dostojna in primerna za osrednje slovensko gledališče".

Bobo

Zgradbo ljubljanske Drame bodo prenovili po načrtih biroja Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Leta 2019 je bila z ministrstvom za kulturo podpisana triletna pogodba o financiranju projektiranja.

Novembra lani je nato odstopil tedanji ravnatelj Drame Igor Samobor, ki je med razlogi za odstop navedel nespoštovanje zavez glede prenove stavbe gledališča, ob čemer je glavne očitke naslovil na nekdanjega ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki naj bi po njegovem zatrjevanju dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.