STA/P.M. | 13. 3. 2023, 14:26

Golob v Sarajevu: toliko sredstev bo Slovenija namenila za evropsko pot BiH

Armin Durgut/PIXSELL/Bobo

Premier je dejal, da želi biti naša država največja zaveznica pri njihovi integraciji v EU.

Na poti BiH v Evropsko unijo jim bo "Slovenija nudila vso možno pomoč", je v Sarajevu napovedal predsednik vlade Robert Golob po srečanju z gostiteljico, predsedujočo svetu ministrov BiH Borjano Krišto. Pojasnil je, da je slovenska vlada za tehnično pomoč BiH v proračunu rezervirala milijon evrov. Z njimi bodo podprli prve aktivnosti, na področju državne statistike in pregona mednarodnega kriminala. Slovenska policija ima odlične odnose s policijo BiH. "To sodelovanje bi radi dvignili tudi na raven pri usklajevanju zakonodaje," je izjavil.

Cenijo slovensko podporo

Krištova se je Golobu zahvalila za podporo Slovenije BiH pri pridobitvi statusa kandidate za članstvo v EU in napovedala podpis sporazuma o nudenju strokovne in tehnične pomoči BiH na njeni evropski poti. Ob tem je izpostavila, da je svet ministrov BiH že izvedel nekatere reforme.

Krištova se je Golobu zahvalila za podporo Slovenije BiH pri pridobitvi statusa kandidate za članstvo v EU. Ta po njeni oceni pošilja pomembno sporočilo, da je mesto BiH v Uniji.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016

Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morali v Sarajevu izpolniti za status kandidatke. BiH pogojev še ni izpolnila, a so se ji v luči vojne v Ukrajini v EU vseeno odločili podeliti status kandidatke.

Armin Durgut/PIXSELL/Bobo

Vpliv vojne v Ukrajini je po Golobovi oceni bistveno prispeval k spremembi atmosfere v Bruslju, ko gre za širitev Unije na Zahodni Balkan. "Sprememba je zgodovinska. 20 let se je proces širitve v resnici zaustavljal s t. i. tehnično-administrativnimi vprašanji. Danes je širitev EU postala politično vprašanje, in ta trenutek je treba izkoristiti," je poudaril po srečanju s predsedujočo svetu ministrov BiH.

Golob s predsedujočo predsedstvu BiH Željko Cvijanović in člani predsedstva Željkom Komšićem in Denisom Bečirovićem.

Golob s predsedujočo predsedstvu BiH Željko Cvijanović in člani predsedstva Željkom Komšićem in Denisom Bečirovićem.

Armin Durgut/PIXSELL/Bobo

"Vodi nas želja po napredku"

Krištova in Golob sta govorila tudi o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, kjer premier vidi priložnosti predvsem na področju obnovljivih virov energije. "BiH je v zgodovinskem trenutku, da izkoristi spremenjene okoliščine," je še dejal in državi napovedal tako tehnično kot finančno pomoč Slovenije na njeni evropski poti.

"Ni skritega tiska, vodi nas želja po napredku celotne regije," je dodal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.