R. K. | 23. 2. 2023, 13:42

Golobova vlada z imenovanjem novega direktorja policije presenetila

Borut Živulovič/Bobo

Čeprav so neuradno krožile govorice, da bo vlada po razrešitvi Lindava na njegovo mesto imenovala Darka Muženiča, so na koncu plan potegnili drugo ime.

Uresničile so se napovedi, da bo vlada na današnji seji razrešila dosedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. A ugibanja, da bo na njegovo mesto imenovala Darka Muženiča se niso uresničila, ampak je nov v. d. generalnega direktorja policije postal Senad Jušić.  

Jušić je višji policijski svetnik na Generalni policijski upravi. V preteklosti je bil med drugim pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper. Več bo na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil novi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je danes vladi tudi predstavil svojo ožjo ekipo.

Na vrhu policije se je lani zapletlo

Da bo novi minister za notranje zadeve na čelu policije zamenjal Boštjana Lindava, se je sicer v javnosti omenjalo dlje časa. Da se obeta menjava na vrhu policije, je nakazal tudi Poklukar, ko je v torek po izvolitvi na ministrski položaj in prevzemu poslov glede usode Lindava pojasnil, da "je danes na funkciji, jutri je nov dan".

Žiga Živulovič jr./Bobo

Lindav je sicer mandat vršilca dolžnosti nastopil na predlog Bobnarjeve ob začetku mandata aktualne vlade. Nato pa mu vlada kljub predlogu tedanje notranje ministrice Tatjane Bobnar ni podelila polnega mandata na tem položaju, kar je med drugim botrovalo njenemu odstopu decembra lani.

Med razlogi za odstop je namreč Bobnarjeva navedla domnevne politične pritiske in vmešavanje v delo policije ter dejala, da ji je dal predsednik vlade Robert Golob "jasno vedeti, da Lindav ni izpolnil pričakovanj in ni opravil čiščenja policije".

Golob je vse očitke zavrnil

Tudi Lindav je v svojem poročilu, ki ga je pripravil na zahtevo predsednika vlade, ocenil, da se vpliv politike na delo policije kaže predvsem pri zahtevah po kadrovanju in razreševanju določenih oseb mimo ustaljenih pravil.

Borut Živulovič/Bobo

Golob je tedaj očitke zavrnil ter zagotovil, da nihče tako iz njegovega kroga kot tudi ne iz katerega koli kroga Gibanja Svoboda ni vplival ali poskušal vplivati na kakršne koli kadrovske posege v policiji. V sredo pa je zatrdil, da je izbira ekipe izključno v pristojnosti ministra.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.