R. K. | 20. 4. 2023, 10:03

Gonja proti transspolni učiteljici: rektor mariborske univerze pozval k premisleku o posledicah

Milos Vujinovic/Bobo/ff.um.si/fotomontaža

Zaradi govoric, širjenja nestrpnosti in pozivih po razkritju osebnih podatkov študentke na praksi se je javno oglasil tudi rektor Zdravko Kačič. 

Pred kratkim je v Sloveniji odmevala gonja proti 23-letni transspolni študentki Lucienne-Beatrice Krstovi, ki je v okviru študija na eni od mariborskih osnovnih šol opravljala dvotedensko prakso. Še preden je s prakso dobro začela, so se v eni od 'starševskih' skupin na Facebooku pojavili njeni osebni podatki, govorice, nestrpni komentarji in celo pozivi uporabnikom, naj ogorčeno pišejo vodstvu šole. Na vse skupaj se je odzval tudi rektor mariborske univerze Zdravko Kačič in pozval k nujnemu premisleku o posledicah tovrstnih izjav na življenja transspolnih oseb. 

Milos Vujinovic/Bobo

Del javnosti pritiskal na univerzo

"Študentka Univerze v Mariboru, ki trenutno opravlja pedagoško prakso na eni od mariborskih osnovnih šol, je bila v tem tednu zaradi svoje spolne identitete in spolnega izraza deležna spletnega sovražnega govora in diskriminacije," je zapisal in dodal, da so se na univerzi soočili celo s pozivi, naj objavijo fotografije in osebne podatke študentke ter pritiski na institucijo, ki omogoča opravljanje študentske prakse. Po njegovih besedah je bila izpostavljena celo povezava med spolno identiteto študentke in njenimi pedagoškimi kompetencami, piše Lokalec.si.

"Dogajanje zahteva nujen premislek o tem, kakšne posledice lahko imajo tovrstne izjave in dejanja na življenja transspolnih oseb,” je v svojem odzivu zapisal Kačič.

Profimedia

Na univerzi spoštujejo raznolikost

Ob tem je poudaril, da na mariborski univerzi v skladu s poslanstvom Univerze v Mariboru, ki poudarja krepitev humanističnih vrednot, kulture dialoga, kakovosti bivanja in globalne pravičnosti, priznavajo in spoštujejo raznolikost spolnih identitet. To po njegovih besedah ultimativno pomeni enakovredno sobivanje različnih skupin ljudi tako znotraj akademske skupnosti kot širše v družbi. 

Zaključil je: "Verjamemo, da s spoštovanjem raznolikosti ne spreminjamo samo pogojev bivanja za osebe, ki doživljajo diskriminacijo, ampak prispevamo k oblikovanju progresivne vizije družbene pravičnosti in družbene spremembe," poroča omenjeni medij.

Profimedia

Prakse ni želela prekiniti

Na incident se je pred dnevi odzvala tudi Krstova, ki je med drugim povedala, da je incident prijavila policiji, ta pa je podala sodni pregon. Krstovi je univerza zaradi dogajanja ponudila, da prakso prekine, a se je odločila, da jo bo nadaljevala, saj so jo, kot je dejala, učenci na šoli dobro sprejeli.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord