R. K. | 15. 4. 2023, 19:17

Spletni napadi na mariborsko transspolno učiteljico:" Odvzeli so mi zasebnost in me ogrozili"

Profimedia/ff.um.si/fotomontaža

Lucienne-Beatrice Krstova je postala tarča napadov, ker v eni od mariborskih osnovnih šol opravlja dvotedensko prakso. Zdaj se je na sovražne zapise skrajnežev na družbenih omrežjih tudi javno odzvala..

Marsikoga je pred kratkim šokirala gonja nad 23-letno transspolno magistrsko študentko pedagogike in poučevanja anglistike Lucienne-Beatrice Krstovo, ki na eni od mariborskih osnovnih šol te dni opravlja 14-dnevno prakso. Še preden je prakso začela dobro opravljati, pa so se v Svet roditeljev Slovenije na Facebooku, ki ima 10.000 članov, pojavili sovražni zapisi nekaterih skrajnežev, ki jih moti, da gre za trasspolno osebo.

Širjenje lažnih informacij in zloraba osebnih podatkov

Vse skupaj je začel skrbnik skupine Mihael Simić, ki je prvi objavil, da naj bi se nova učiteljica po mariborski osnovni šoli sprehajala "z brado, našminkana, v krilu in visokih petah,"  Člane skupine je ob tem celo pozval, naj pišejo vodstvu šole, čeprav nič od navedenega v resnici naj ne bi držalo. Zapisal je tudi, da s svojim videzom povzroča "razburjenje in zgražanje," šola pa po njegovem ne sme biti prostor "za tako izkazovanje".

Profimedia

Na vse to se je zdaj v medijih odzvala tudi Krstova, ki pravi, da jo je strah: "odvzeli so mi zasebnosti in me ogrozili." Poudarila je, da je to širjenje lažnih informacij, hujskanje in zloraba osebnih podatkov. Za sovražne zapise je izvedela od prijateljice. "Najprej je bil šok, nato je sledilo stanje prizadetosti, nato stanje ogorčenosti in stanje paranoje, v nedeljo sem doživela svoj prvi napad panike," je povedala za Žurnal24.

Kljub strahu na nek način razume

Skrbi jo, ker so člani skupine v Svet roditeljev Slovenije v objavi označevali tudi člane navijaške skupine Viole. "Ti ljudje naj pomislijo, da imam tudi jaz svojce in bližnje. Mama in oče me sprejemata in spoštujeta. Kako bi se počutili oni, če bi kaj takega brali o svojem otroku? Lahko bi pomislili tudi na to, da je nekdo bolj občutljiv kot jaz in bi si vzel življenje," je dejala za omenjeni medij in dodala, da to vseeno na nek način razume, saj je ena prvih odkritih transspolnih učiteljic v osnovnih šolah.

Profimedia

"Otroci staršev, ki prisegajo na tradicionalne vrednote, bodo seznanjeni z drugačnostjo. Ugotovili bodo, da te osebe niso nič slabše, ker so drugačne," je prepričana.

Odločila se je, da se ne bo umaknila

Incident je prijavila policiji, ta pa je podala sodni pregon. Javno podporo pa ji je izrekla tudi fakulteta, kjer se jim zdi presojanje na podlagi osebnih okoliščin popolnoma nesprejemljivo. "Prostor vzgoje in izobraževanja je prostor učenja vključujočega sobivanja in naj bi v družbi še posebej gojil medsebojno razumevanje," so zapisali. Krstovi so ponudili tudi, da prakso prekine, a se je odločila, da jo bo nadaljevala, saj so jo na šoli dobro sprejeli.

Profimedia

"Vsi učenci so me dobro sprejeli in bili so predvsem radovedni. Povabili so me tudi v sosednji razred, kjer sem imela predavanje o trasspolnosti in tranziciji. Imeli so veliko vprašanj, na koncu pa so štiri dekleta prišla do mene in se zjokala, ker so bila tudi sama v stiski. Če se bom umaknila, kaj bom jaz, odrasla oseba, pedagoški delavec, vsem tem otrokom dala vedeti? Kakšen vzgled bom otrokom, če se zaradi stiske umaknem?" se je vprašala v pogovoru za Žurnal24.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol