15. 8. 2022, 09:12 | Vir: STA

Dobra novica za dopustnike: gorivo na Hrvaškem cenejše. Kaj pa v Sloveniji?

Bobo

Dizel in bencin se bosta pri južnih sosedih, kjer počitnikujejo številni Slovenci, pocenila. V sredo se bodo spremenile tudi cene naftnih derivatov pri nas, a vlada še ni sporočila, ali bo sledila trendom nižjih cen na globalnih trgih. 

Najvišje dovoljene cene pogonskih goriv na Hrvaškem se bodo v torek malenkost znižale. Tako je v soboto sporočila hrvaška vlada. Rahlo pocenitev je v sredo pričakovati tudi v Sloveniji.

Blagodejni učinek nižjih cen naftnih derivatov zmanjšujejo višje dovoljene marže in vnovično obračunavanje dveh dajatev.

Profimedia

Hrvaška vlada je določila nove najvišje dovoljene cene za prihodnje sedemdnevno obdobje. Liter bencina bo po novem stal 11,19 kune (okoli 1,49 evra), kar je 11 lip manj kot v zadnjih sedmih dneh, liter dizla pa 12,12 kune (približno 1,61 evra), kar je dve lipi manj od trenutne cene.

Če ne bi sprejeli ukrepov za zajezitev cen pogonskih goriv, bi liter bencina stal 13,06 kune, liter dizla pa 14,57 kune, so zapisali v Zagrebu.

Med ukrepi, ki jih je za zajezitev cen pogonskih goriv sprejela vlada, so znižanje marže trgovcev in nižje trošarine na energente in električno energijo. Marža trgovcev je še vedno omejena na 0,65 kune za liter bencina in dizla.

Rahlo pocenitev, četrta zapored, je v naslednjem 14-dnevnem obdobju, ki se bo tokrat zaradi ponedeljkovega praznika začelo v sredo, pričakovati tudi v Sloveniji.

Po izračunih časnika Finance naj bi regulirana cena litra 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest z 1,534 evra padla na okoli 1,50 evra, cena litra dizla pa z 1,676 evra le na okoli 1,66 evra.

Bobo

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so v Sloveniji spet delno regulirane od 21. junija. Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.