M.P./STA | 11. 8. 2022, 15:18

Obeta se VIŠJE nadomestilo za prehrano: za koliko?

Bobo/fotomontaža

V Sloveniji se je povračilo stroškov prehrane nazadnje usklajevalo leta 2008, a zaposlene po vsej verjetnosti čaka zelo dobrodošla sprememba zneska!

Po zvišanju nadomestila za potne stroške, sindikati na vlado naslavljajo tudi zahtevo za dvig nadomestila za prehrano. Kot pravijo, gredo navzgor cene hrane, zgolj kruh se je v zadnjem letu podražil za dobro petino, cene malic dvigujejo tudi gostinci, zato se mora povišati tudi nadomestilo za prehrano med delom, poudarjajo.

Zahteva sindikatov je, da bi se s trenutnih 6,12 evra malica dvignila na slabih osem evrov (na 7,96 evra), ko je delojemalec na delu prisoten štiri ure ali več. 

Da bi moralo plačilo malice slediti podražitvam na trgu, je dejal tudi minister za delo Luka Mesec:"Poskrbeti je treba, da se skupaj s potencialnimi podražitvami hrane in goriv povečajo tudi izplačila za malico in za potne stroške v plačah ljudi," je nedavno povedal.

Predlog zahteva neobdavčeno povračilo stroškov prehrane za zaposlene za 1,84 evra na dan.

Predlog zahteva neobdavčeno povračilo stroškov prehrane za zaposlene za 1,84 evra na dan.

Bobo

Predlog je že v obravnavi

Po mnenju Ministrstva za finance, ki je vladi že predlagalo dvig najvišje meje neobdavčenega povračila stroškov prehrane, bi "sprememba lahko zamaknila dvige plač zaradi naraščajočih življenjskih stroškov ali pa bi delavci oziroma sindikati (vsaj na začetku) zaradi tega pristali na manjše zvišanje plač."

Kdor že zdaj dobiva maksimalno neobdavčeno višino nadomestila za malico, bi po novem predlogu dobil približno 37 evrov več (odvisno od delovnih dni v posameznem mesecu).

Kot ocenjujejo v predlogu, bi vsak mesec, ko bi dvig tega povračila nadomestil dvig plač, izpad javnofinančnih prihodkov znašal okoli devet milijonov evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord