STA/M.P. | 16. 7. 2022, 16:20

Po veliki reševalni akciji na Triglavu: če vas ujame nevihta, NUJNO upoštevajte tale navodila!

Profimedia

Preden se odpravite v visokogorje, si nujno preberite nekaj najpomembnejših stvari, ki vam lahko celo rešijo življenje!

Gorski reševalci in drugi, ki so sodelovali pri reševanju 18 ponesrečencev, v katere je v petek na Triglavu udarila strela, so po zaključeni akciji znova opozorili, kako pomembno je pri hoji v gore spremljati razvoj vremena in ga ne podcenjevati.

Poškodovani, med katerimi sta bila tudi dva tujca, po dosedanjih informacijah pa so bili vsi udeleženci odrasli, so pri sestopu pomagali drug drugemu. Prestrašeni in premraženi so uspeli priti do Kredarice oziroma vsaj do Konte, od koder so jim naprej pomagali gorski reševalci.

Dva, težje poškodovana, so kljub izredno slabemu vremenu s helikopterjem v ljubljanski UKC prepeljali že sinoči. Preostalih 16, ki so lažje poškodovani, še spravljajo v dolino.

In kakšni so nasveti gorskih reševalcev za našo čim bolj varno gorsko izkušnjo?

STA

Vzpon začnite čim bolj zgodaj

Predhodno seveda nujno preverite vremensko napoved. Glede na to, da se poleti nevihte raje razbesnijo v popoldanskem času, je izjemno pomembno, da se odpravite že v zgodnjih urah.

 "V poletnem času je v popoldanskem času velika verjetnost neviht, tako da se odpravimo v gore dovolj zgodaj, izbiramo poti, ki smo jim kos, imamo s seboj topla oblačila in zadostno količino vode ter hrane," je pozval podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Miha Primc.

Prav tako med samo turo spremljajte razvoj vremena in se sproti odločajte, kako boste pot nadaljevali, če sploh, svetujejo reševalci.

Bobo

Varni boste v planinski koči

Reševalci so izpostavili tudi, da je dobro med potjo opazovati nebo in oblake. Predvsem visoki oblaki bele barve, ki se razvijajo vertikalno, na vrhu pa se oblikujejo v obliko nakovala in postajajo vedno bolj črni, so gotova napoved hude ure.

Če jih opazite, je najbolje, da čim prej sestopite ali se zatečete v planinsko kočo.

Če planinske koče ni v bližini, je treba čim prej poiskati varno zavetje, ali pa se vsaj umakniti od železja in vrhov. Izogibajte se osamelih in izpostavljenih objektov, kot so drevesa, viharniki, žandarji, še pravijo reševalci. Prav tako je pomembno, da se s telesom ne dotikate sten, po katerih se lahko "sprehodijo" blodeči se tokovi strele

Bobo

V primeru, da je prepozno ...

Strela je v petek udarila tudi v dva pohodnika v okolici doma Valentina Staniča pod Triglavom, ki pa nista bila poškodovana. Če vas kljub vsemu ujame nevihta, potem je nujno, da sestopite z grebenov in izpostavljenih vrhov.  Umaknite se stran od skal rdečkaste barve, saj rdečina pomeni, da gre za skalo, ki vsebuje kovine in lahko privabi elektriko. Izklopite tudi mobilne telefone.

Tudi vlažne grape in žlebovi, po katerih teče voda, so zelo verjetna mesta za udar strele. Prav tako je pomembno, da se znebite vseh kovinskih predmetov, tudi cepina in kovinskih steklenic.

Bobo

V najhujšem primeru pa ...

Strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, alpinistični inštruktor in gorski reševalec Matjaž Šerkezi svetuje, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika. Noge spravite v nahrbtnik in oblečete v zaščitna oblačila, ki jih predhodno shranite v plastično vrečko, kar jih bo ohranilo suhe.

Ogrnite se z astronavtsko folijo ali veliko, 120-litrsko črno vrečo za smeti, če jo imate, in ostanite v počepu z nogami skupaj oziroma čim nižje.

Za varno pot v gore sledite tudi naši novi rubirki: MATJAŽEV SVET GORA!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord