N. V. | 5. 9. 2023, 10:55

Posel, da te kap! Za priljubljeno slovensko gostišče je kupec odštel več kot milijon evrov

Facebook/Gostilna Zatrnik PrJagru

Vse zanima, kdo je novi lastnik ...

Na dražbi so prodajali gostišče Zatrnik na Pokljuki. Povpraševanje je bilo neverjetno, gostilna je bila naprodaj za 155 tisoč evrov, več kot deset dražiteljev pa je na koncu poskrbelo za zanimiv razplet: gostilna je bila prodana za dober milijon evrov – 1,01 milijona evrov.

Gostišče na Zatrniku se glede na doseženo ceno zato uvršča med najdražje gostilne, ki so bile v zadnjih letih prodane na javnih dražbah v insolvenčnih postopkih.

Med pomembnejšimi dražitelji so bili družba Vogel v lasti Anthonyja Tomažina, družba Pokljuka turizem, ki upravlja hotel Jelka, podjetje Boštjana Čokla, ki je želelo v Bohinju zgraditi smučišče 2864, ter sedanji najemniki gostilne, ki jih je na dražbi zastopal Aleš Zalar, pravosodni minister v vladi Boruta Pahorja, danes pa direktor podjetja RTC Zatrnik, ki upravlja tamkajšnje smučišče.

Kdo je kupil gostilno?

Najvišjo ponudbo na dražbi je oddala ekipa Aleša Zalarja. Gostilne ni kupil sam, ampak je bil na dražbi samo pooblaščenec kupca.

Gostilno je kupil Stane Marenk, dozdajšnji najemnik gostišča, oziroma njegovo podjetje Skaj.

Marenk, ki si že vrsto let prizadeva za nakup gostilne, je za Finance povedal, da je bila cena res visoka, ampak namerava posel izpeljati do konca. Z gostinstvom na Zatrniku se je začel ukvarjati pred desetimi leti, vlagal je v gostilno, s trdnim delom mu je uspelo gostilno napolniti in narediti prepoznavno. Glede na dostopne podatke v stečajnem spisu je za najem plačeval 750 evrov neto, plačeval pa je tudi vse obratovalne stroške.

Gostilna, ki je bila na prodaj, stoji na 588 kvadratnih metrov velikem zemljišču, dostopnem z glavne ceste, ki Gorje povezuje s Pokljuko. Zgrajena je bila leta 1973, v njej sta pritličje in mansarda, na spletni strani je navedeno, da lahko sprejme do 120 ljudi. Skupna površina gostišča je 237 kvadratnih metrov.

Celoten objekt je namenjen oskrbi gostov, zato sta jedilnici v obeh etažah. Kuhinja, točilni pult, sanitarije, shrambe in kurilnica so v pritličju.

Objekt je starejše gradnje, del pa sega tudi na sosednje območje, ki je v lasti občine Gorje. Služnost ni vzpostavljena, to bo moral urediti kupec sam.

"Če bi se gostilna prodajala pred desetimi leti, se verjetno ne bi prodala niti za sto tisoč evrov. Zdaj, ko vse dobro deluje, pa so se pojavili apetiti tudi od drugod," vidi razlog v povpraševanju po nakupu gostilne. V ozadju teh apetitov pa je tudi to, da smučišče na Zatrniku čaka na dokončno koncesijo za dve sedežnici, meni.

Sicer še prodaja ni končana. Soglasje k nakupu bo moralo dati še sodišče, še prej pa bo morala z nakupom soglašati tudi vlada, saj gre za nepremičnino znotraj Triglavskega narodnega parka.

Največje prodaje gostiln v zgodovini Slovenije

Poleg gostišča Zatrnik sta med najbolj zaželenimi do zdaj bila gostinska lokala v Kristalni palači, ki sta bila iz stečaja družbe Nuba naprodaj leta 2017. Lokal v pritličju je bil prodan za 1,15 milijona evrov, lokal v 20. nadstropju pa za 937 tisoč evrov.

Lani je za enega večjih nakupov poskrbel tudi poslovnež Izet Rastoder, ki je za 960 tisoč evrov kupil gostilno Krpan ob Ljubljanici v Mostah. Na Obali pa je bila med najbolj zaželenimi gostilna ob izolski promenadi, ki se je konec leta 2018 prodala za 772.833 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol